Ga naar de inhoud
Koken met Samuel!

Geroosterde pompoensalade met worst en gevulde appels uit de oven

Wist je dat Samuel bekend staat als worstliefhebber (én worstmaker)? Daarom maakt hij vandaag een lekkere herfstsalade met worst, pompoen en witlof. Als dessert maakt hij in een paar simpele stappen gevulde appels uit de oven met abrikoos en walnoot. Een feestje voor iemand die dol is op zoetzure smaken!

Dit recept bestaat uit twee delen. Samuel begint met het maken van de geroosterde pompoensalade en verderop in het recept lees je hoe je de gebakken, gevulde appels maakt.

Geroosterde pompoensalade met witlof en worst

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten + 30 min oventijd

Ingrediënten:

  • ½ theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 1 citroen
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper
  • 1 ronde oranje biologische pompoen
  • ½ granaatappel
  • 4 runderbraadworsten of merguez
  • ½ bos bladpeterselie
  • 2 stronken witlof
  • 75 gr. rucola

Extra benodigdheden:

  • vijzel
  • bakplaat met papier
  • pollepel

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 2: Maal in de vijzel de komijn-, koriander- en venkelzaadjes en giet het over in een grote kom.

Stap 3: Rasp de helft van de citroenschil boven de kom, voeg een scheut neutrale olie, zout en peper toe en meng.

Stap 4: Was en snijd de pompoen doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in plakken. Meng het met de specerijenolie.

Stap 4: Spreid uit over de bakplaat en rooster circa 30 minuten in de oven. Schep halverwege het roosteren een keer om.

Stap 5: Ontpit intussen de granaatappel: houd de halve granaatappel met het snijvlak omlaag in de hand of boven een kom en sla met een pollepel op de bolle kant, zodat de pitten eruit vallen.

Stap 6: Laat de pompoen afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

Stap 7: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de worsten rondom gaar en bruin in circa 8 minuten.

Stap 8: Snijd de peterselie fijn en snijd de witlofbladeren los.

Stap 9: Schil en snijd met een klein mesje de citroenpartjes tussen de vliesjes uit en snijd de partjes in stukjes.

Stap 10: Snijd de worst in schuine stukken.

Stap 11: Maak in een kom de pompoen, witlof, citroen en worst aan met wat citroensap, een goeie scheut olijfolie extra vergine en peterselie.

Stap 12: Serveer het op een schaal met de slablaadjes en bestrooi met de granaatappelpitten.

Gevulde appels uit de oven

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 50 gr. gepelde walnoten
  • 50 gr. gedroogde abrikozen
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 4 zoetzure appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 125 gr. crème fraîche
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels calvados

Extra benodigdheden:

  • appelboor
  • hakmolentje
  • fijne rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Maal in hakmolentje de walnoten, abrikozen, rasp van ½ citroen en ½ sinaasappel en 1 ½ tot 2 eetlepels suiker tot een soort spijs. Geen hakmolentje? Dan kan je de ingrediënten ook heel fijn hakken met een scherp mes.

Tip: Schil de sinaasappel met een fijne rasp en houd er rekening mee dat je alleen de oranje schil raspt. De witte binnenkant van de sinaasappel heeft namelijk een bittere smaak.

Stap 3: Verwijder met een appelboor de klokhuizen uit de ongeschilde appels en vul de appels met spijs.

Stap 4: Snijd de schil van de appel rondom in met een mes, zo voorkom je dat de schil gaat knappen van de hitte in de oven.

Stap 5: Bak de appels circa 20 minuten in de oven, zodat ze zacht zijn, maar nog wel een bite hebben.

Stap 6: Haal de appels uit de oven.

Stap 7 (optioneel): Verhit in een pollepel wat calvados en steek dit aan tafel met een lucifer aan. Flambeer de appels met de brandende calvados.

Stap 8: Zoet de crème fraîche met een schepje suiker. Rasp er de schil van de halve citroen boven en meng.

Stap 9: Serveer de appels met een royale lepel van de crème fraîche.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van