Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Hoe schadelijk is het om aluminium te gebruiken in de keuken?

Tijdens het barbecueën of bij een ovengerecht gebruik je vast wel eens aluminiumfolie of aluminium bakjes. Ondanks dat het bij veel huishoudens standaard in de keukenkastjes ligt, zijn er geruchten dat aluminium schadelijk zou zijn. Hoe zit dat eigenlijk?

Schadelijk of niet?

Volgens het Voedingscentrum is aluminium in je eten bij een gezond dieet niet direct schadelijk. De kleine hoeveelheden die je binnenkrijgt worden namelijk via de nieren weer afgevoerd. Goed functionerende nieren zijn daarom belangrijk om deze stoffen af te kunnen voeren. Als de nieren niet goed werken kan het leiden tot ophoping, wat wél schadelijk is voor de gezondheid.

Het stofje zit in veel producten verwerkt en is daarom moeilijk te vermijden. Bij de bereiding van zuur of zout eten komt er extra veel aluminium vrij omdat het oplosbaar is. Het is daarom aanbevolen om bij dit voedsel geen materialen en folie te gebruiken waar aluminium in zit. Denk daarbij aan de pannen, het kookgerei, schalen en folie.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hoeveel aluminium is gevaarlijk?

Uit onderzoek van het World Health Organization (WHO) blijkt dat een volwassen persoon wekelijks tot 2 milligram aluminium per kilogram lichaamsgewicht kan opnemen zonder ernstige gezondheidsrisico’s. Dit betekent vooralsnog niet dat het een goed idee is om elke week de maximale hoeveelheid te consumeren.

Alternatieven

De hoeveelheid aluminium die je binnenkrijgt is moeilijk in de gaten te houden. Wil je daarom geen risico’s lopen? Kies dan voor (duurzame) alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld bijenwasdoek voor het afdekken van eten, schaaltjes en bakjes. Je beschermt hiermee het milieu, je gezondheid en daarbij heeft bijenwasdoek ook nog een conserverende werking!

Voor warme bereidingen in de oven kun je beter kiezen voor een porseleinen of glazen kom, in plaats van het gerecht wikkelen in- of leggen op aluminium(folie). Gebruik je op de barbecue vaak aluminium bakjes? Dan kun je in plaats daarvan ook bananenbladeren gebruiken. Je zal dan wellicht iets meer moeite moeten steken in het vinden van de bladeren. In een van de toko's bij jou in de buurt zullen ze deze waarschijnlijk wel verkopen.

Ook wordt het afgeraden om worstjes, burgers of andere barbecueproducten direct op het vuur te leggen, want door de intense hitte kan er kankerverwekkend roet ontstaan, wat nog veel gevaarlijker is voor je gezondheid.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: