Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een sfeervolle Scandinavische tuin voor Gisela en Jackie

Gisela en haar dochter Jackie hebben een prachtige nieuwbouwwoning in Amersfoort. Van binnen is het al smaakvol ingericht, maar over de tuin kun je dat nog niet zeggen. Ze kijken namelijk uit op een zanderige, kale en sfeerloze tuin waar nog niets aan is gedaan. Wat Gisela wil met de tuin weet ze wel, maar de uitvoering laat ze aan Tom over. Hij schiet te hulp en creëert een sfeervolle plek.

Gisela weet wel wat ze leuk vindt, maar overziet niet waar ze moet beginnen en hoe ze het moet aanpakken. Ze heeft veel liefde voor de Scandinavische sfeer gekregen door haar vakanties in Zweden. De tuin mag op een natuurlijke manier worden ingericht met organische vormen, veel hout en groen. Tom heeft een ontwerp gemaakt en gaat snel aan de slag.

Het ontwerp

Gisela wil haar favoriete vakantieland Zweden terugzien in haar eigen tuin. Het ontwerp is daarom gebaseerd op de Scandinavische sfeer. Veel natuur, vrijheid en verschillende bosaccenten vormen de basis. De tuin is niet heel groot, het ontwerp is daarom efficiënt ingedeeld om veel ruimte te behouden. Zo creëert Tom een looppad met een heerlijke plek voor een lounge set. 

Keramische bestrating

Eerst worden alle tegels uit de tuin verwijderd. De grond wordt los gemaakt en er wordt afgemeten hoeveel zand er moet worden aangevuld voor een goed opstapje tussen de tuin en het huis. Daarna worden prachtige keramische tegels geplaatst. Deze hebben een toplaag van keramiek en een natuurlijke look. De onderkant van de tegel is van beton waardoor ze in een keer neergelegd kunnen worden op het zandbed. Het zijn rechthoekige tegels van 80x40cm, die de tuin net wat spannender maken dan vierkante tegels. Ze zijn in wildverband aangelegd, waardoor er aan de zijkant vakken ontstaan die als organische borders gaan dienen voor veel groen.

Tip: Bestel 15% meer zand, want een nieuw zandbed zakt altijd nog voor 15% in. Verdicht het zand vervolgens met een trilplaat, zodat de tegels altijd goed blijven liggen.
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een natuurlijke look voor de schutting

In de tuin stond al een erg mooie schutting, maar de Zweedse look ontbrak nog. Daarom heeft Tom de schutting gepimpt met een boomschorsmat. Dit zorgt voor de natuurlijke look die de tuin nodig heeft. Wil jij ook zo’n mat bevestigen aan je schutting? Zorg er dan voor dat je niet te lange spijkers gebruikt, om problemen met de buren te voorkomen.

Scandinavisch groen

Tom zet een mooie valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos) in de tuin, een prachtige groene eyecatcher met sierlijke bladeren. In de borders naast de keramische tegels worden varens en dennen geplaatst, die voor het echte Scandinavische (vakantie)gevoel zorgen. Naast het groen zijn er ook veel natuurlijke, hardhouten, geschilde robinia palen geplaatst in verschillende hoogtes. Dit laatste zorgt voor een extra speelse touch. 

Creatieve decoratie

Ter decoratie plaatst Tom nog een mooie schaal in de tuin, gevuld met water. Deze schaal zorgt voor levendigheid in de tuin, omdat hier verschillende insecten zoals libellen op af zullen komen.

De Scandinavische stijl is hip, minimalistisch en robuust tegelijk, daarom worden er gave boomstamtafeltjes neergezet voor bij de lounge set. Om de tuin helemaal af te maken worden er tot slot nog sfeervolle lichtsnoeren over de gehele tuin opgehangen. 

En voilà, de tuin heeft een prachtige Zweedse uitstraling met een sfeervol en romantisch tintje. Gisela en Jackie zijn er ontzettend blij mee en zien zichzelf hier de komende tijd heerlijk genieten met vrienden en familie.

Shop The Look

Dit is een artikel van