Ga naar de inhoud
Koken met Samuel!

Butter chicken met rijst en gember-limoen sperziebonen

Vandaag maakt Samuel butter chicken. Een heerlijk Indiaas gerecht van boterzachte kip in een kruidige en romige saus. Daarbij serveert hij rijst én gember-limoen sperziebonen. Kook je mee?

Het gerecht bestaat uit meerdere onderdelen. We beginnen met de butter chicken en verderop in het artikel vind je de benodigdheden en bereidingswijze van de gember-limoen sperziebonen en de rijst. 

Butter chicken

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 40 minuten (of langer als je tijd hebt om de kip langer te laten marineren) 

Ingrediënten

  • 6 eetlepels volle yoghurt
  • 1-2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 limoen
  • Zout
  • 4 tenen knoflook
  • 500 gr. kippendijfilet
  • 1 ui
  • 3 cm gemberwortel
  • 60 gr. roomboter
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 gr. gezeefde tomaten

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng in een kom de yoghurt met het komijnpoeder, chilipoeder, limoensap en theelepel zout.

Stap 2: Pel 2 tenen knoflook en rasp boven de kom.

Stap 3: Snijd de kip in blokjes en meng met het yoghurtmengsel. Laat in de koelkast 30 minuten tot 2 uur marineren, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. 

Stap 4: Pel en snijd de overige 2 tenen knoflook en de ui fijn.

Stap 5: Verhit 20 gram roomboter in een braadpan en fruit de ui en knoflook 1 minuut.

Stap 6: Was en rasp de gember boven de pan en voeg ook de garam masala, kaneel, kurkuma en tomatenpuree toe en bak 1 minuut.

Stap 7: Voeg de gezeefde tomaat toe, roer door en breng aan de kook.

Stap 8: Voeg de kip en de marinade toe, draai het vuur laag en laat het gerecht circa 20 minuten zachtjes stoven, tot de kip gaar en mals is.

Stap 9: Snijd de overige boter in blokjes en roer door de saus.

Stap 10: Verdeel de rijst over 4 borden en schep de butter chicken erover.

Gember-limoen-sperziebonen

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr. sperziebonen
  • 3 centimeter gemberwortel
  • 1 limoen
  • neutrale olie
  • zout

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook.

Stap 2: Snijd de harde uiteinden van de sperziebonen en kook ze circa 3 minuten.

Stap 3: Schil en snijd intussen de gember in dunne reepjes (julienne).

Stap 4: Giet de sperziebonen af en laat goed uitlekken.

Stap 5: Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de gember circa 1 minuut. Voeg de sperziebonen toe en roer goed om.

Stap 6: Zet het vuur uit, rasp en pers de limoen boven de sperziebonen uit. Meng, proef en breng op smaak met zout.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gekookte rijst

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. basmatirijst
  • 450 ml water
  • Zout

Bereidingswijze:

Stap 1: Spoel de rijst in een zeef onder de kraan totdat het water dat ervan afkomt helder is.

Stap 2: Doe de rijst met het water en een snuf zout in een pan. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag en kook in ongeveer 15 minuten gaar.

Stap 3: Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten staan.

Dit is een artikel van