Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kun je duurzaam moestuinieren in huis met vertical farming

Je wil maar al te graag een moestuin, maar je woont in een appartement zonder tuin. Hoe kun je dan alsnog je eigen groenten en fruit verbouwen? Nou, met vertical farming; een leuke en duurzame manier voor een mini-supermarkt in huis!

Hoe werkt het?

Claudia (@claudia.mytowergarden) weet er alles van. Zij heeft een verticale kweektoren die planten kweekt op basis van water en licht. Er groeit van alles op waterbasis in haar huis: kruiden, slasoorten, paprika’s, tomaten en nog veel meer. Via een timer zorgt ze ervoor dat ze voldoende water en licht krijgen via een duurzame lichtbron. En dat volledig geautomatiseerd!

Weet wat je eet

Wil je dit zelf ook zo aanpakken? Dan is het allereerst belangrijk dat je alle zaden uitkiest waar jij de komende weken van wil proeven. Je hebt niet alleen helemaal zelf in de hand wat je in huis haalt, maar je weet op deze manier ook hoe het vanaf het zaadje op jouw bord terecht is gekomen. Zo hoef je niet langer bang te zijn voor gifstoffen op je groenten en fruit. Als je jezelf al had voorgenomen om lokaal in te kopen, dan is dit een extra stap richting lokale voeding.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Duurzaamheid

Doordat je de groenten al in huis hebt draag je bij aan vermindering van de broeikasuitstoot en verminder je ook nog voedselverspilling. Wanneer je gaat koken pluk je in dit geval alleen wat je nodig hebt en groeit je groente of fruit gewoon weer door.

Het zaaien

Zodra de temperaturen dalen word je beperkt in wat je allemaal kunt zaaien in de moestuin. In dat geval kan je het gelukkig gewoon voortzetten in huis! Met een vochtige basis zorg je ervoor dat de zaden sneller gaan ontkiemen. Net zoals in de moestuin, kun je ook in de bodem (herbruikbare) labels plaatsen zo dat je weet welk zaad wat is. Snijd vervolgens de bodem in blokjes en plaats ze voorzichtig in jouw vertical farm.

Welk teeltmedium kies ik?

Je kan de zaden in verschillende bodems plaatsen. Overweeg hierbij wel wat de plant nodig heeft wat betreft temperatuur, licht, vocht en voedingstoffen én hoe de teelt hieraan bijdraagt. Je kunt onder andere kiezen voor aarde, steenwol, kokos, hennep, katoen en wol.

Dan zijn er ook nog alternatieven waar je helemaal geen teeltmedium voor gebruikt:

  • Hydroponics: Hierbij kweek je de planten op water in plaats van op aarde. De voedingstoffen in het water worden vervolgens opgenomen door de wortels.  
  • Aquaponics: Dit is een combinatie van hydroponics en aquacultuur, waar de vissen en schaaldieren in het water de nodige voedingstoffen voor de plant geven en de plantenwortels het water weer filteren voor de vissen. Het gehele proces staat ook wel bekend als de ‘stikstofkringloop’, een win-win situatie voor zowel de vis als de plant.  
  • Aeroponics: Ook bij deze planttechniek komt er geen aarde aan te pas. Je hoort het misschien al aan de naam, want via deze weg groeien de planten op basis van lucht en bevochtiging.

Claudia over vertical farming

04:30

Fotocredits:

Dit is een artikel van