Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een onhandige woonkamer werd eindelijk één rustig geheel bij Hetty en Gerrit

Hetty uit Apeldoorn meldde zich onlangs aan bij ons klusteam, omdat ze samen met haar man Gerrit geen raad wist met de indeling van hun woonkamer. Ze vond de woonkamer daarnaast erg donker met te veel prikkels. Klusser Oscar en interieurstylist Jasper hebben genoeg ideeën om van deze woonkamer een fijne, rustige plek te maken.

Het plan

Het klusteam heeft de plannen al klaarliggen. Jasper merkte dat de bewoners van een Scandinavische stijl houden, wat goed samengaat met lichte kleuren als zachtgroen en lichtbeige. En om het af te maken wil hij een klassieke twist aan het interieur geven.

Het probleem van de bewoners zit hem vooral in de vorm van de ruimte. Ze hebben een L-vormige woonkamer met een flinke verhoging. De vloer gelijktrekken is geen optie, vanwege de kelder die eronder zit. Deze hoek heeft ervoor gezorgd dat het een uitdaging is om er een sfeervol geheel van te maken. Er staat nu wat speelgoed voor de kleinkinderen, wat een ietwat rommelige sfeer zorgt. 

Aan de indeling van de L-vormige woonkamer moet dus zeker wat gebeuren. Jasper wil hier een speelhoek van maken voor de kleinkinderen, met een gezellige familiezitplek om samen tv te kijken. Oscar zorgt voor rust in het interieur met een mooi wandmeubel en een radiatorombouw die ook dient als tv-meubel. Om de verhoogde ruimte aan te sluiten aan de woonkamer wordt zowel een stuk van die muur, als de muur van de woonkamer in dezelfde kleur lichtgroen geschilderd.

Haardombouw en tv-meubel

Oscar heeft de haard een frisse look gegeven met een lichte, subtiele kleur beige (E7.10.80) en gaf er een speelse toevoeging aan door latjes te plaatsen op de haardombouw. Dezelfde latjes komen weer terug in de radiatorombouw, oftewel het tv-meubel.

Tip: Boor je schroefgaatjes voor. Dit zorgt ervoor dat het gaatje daarna goed te plamuren is. Als je dit niet doet, dan gaat het MDF als het ware opbollen. Als je hem dan nog wil plamuren is het moeilijk om het gaatje vlak te krijgen.

Een haardombouw maken? Dat doe je zo!

10:18
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

DIY-hondenkussen

Het is natuurlijk extra leuk als de hond ook een upgrade krijgt in huis, dus maakte Jasper speciaal voor de hun viervoeter Jake een lekker kussen van badstof die uiteraard matcht met de kleuren in het huis. Het mooie is dat het kussen makkelijk opvouwbaar is en daarom overal mee naartoe kan!

De kinderhoek

Oscar heeft een multifunctioneel bankje geklust voor de kleinkinderen, waarin drie lades komen voor extra opbergruimte voor het speelgoed. Door de wieltjes die hij eronder monteerde zijn de spullen er moeiteloos uit te halen. Onder andere door de afwerking met het schuurapparaat en een likje verf in een frisse kleur ziet het er weer keurig uit. De gestoffeerde rugleuning van het bankje laat hij over aan Jasper.

Verlichting

De ziekte van Alzheimer zorgt ervoor dat Gerrit de woonkamer erg donker waarneemt. Welke lampen zijn dan het beste om te plaatsen? Volgens Hetty zijn dit het liefst lampen en kleuren die zorgen voor licht, eenheid en niet te veel prikkels. “We hopen het gevoel te krijgen dat het echt onze kamer is. Een gezellige kamer waar we voorlopig nog jaren kunnen blijven wonen”, vertelt Hetty.

Het team heeft voor lichte lampen gekozen die alsnog een warme tint licht geven. Door de holle schouw kunnen de kabels van de verlichting netjes weggewerkt worden zonder loshangende draden en stopcontacten. Dit oogt natuurlijk veel rustiger.

Het resultaat

Als kers op de taart is er een splinternieuwe bank neergezet die het effect geeft van een roomdivider waardoor de hoge kamer er meer bij betrokken is. De bewoners zijn verrast door hun nieuwe interieur en hadden niet gedacht dat de kamer nog zóveel mogelijkheden had.

Shop The Look

Wandlamp goud | vloerlamp messing | plafondlamp wit | rails met 5 spots | rails met 1 spot | bank | theepot | zwarte opbergkrat | Beige Vaas

Kleuren op de muur:

Neutrale wanden en haard: E7.10.70 | groene wanden en wandkast: J0.10.60

Dit is een artikel van