Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Waarom het zo belangrijk is je schoorsteen op tijd te vegen

Brr, de herfst is buiten al goed te voelen. De bladeren kleuren mooi in de oranje tinten en je blaast wolkjes in de vroege ochtend. Voor velen hét signaal om de open haard of kachel weer aan te doen. Maar... waar moet je eigenlijk op letten als je hem weer voor het eerst aansteekt?

Voorkom een schoorsteenbrand

Voordat de open haard of kachel aan gaat is het belangrijk dat de schoorsteen goed schoon is van binnen. Achtergebleven vuil veroorzaakt jaarlijks namelijk nog veel schoorsteenbranden.

Ook kunnen vogelnesten en een brandbare laag die ontstaat door de verbranding van hout of kolen eventueel een brand in de schoorsteen veroorzaken. Om dit te voorkomen is het slim om elk jaar een schoorsteenveger te laten komen. 

Let op: De wet natuurbescherming verbiedt het om vogels te verstoren wanneer ze in hun broedperiode zitten. Daarom gaat de schoorsteenveger de schoorsteen eerst van binnen controleren met een camera inspectie.
Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Laat je schoorsteen vanaf boven of vanaf beneden vegen

Je kan de schoorsteen op twee manieren laten schoonvegen: vanaf de bovenkant op het dak of vanaf de onderkant in huis. Vanaf beneden is alleen mogelijk als de schoorsteen van binnenuit goed toegankelijk is. Als dit mogelijk is, is de schoorsteenveger snel klaar omdat hij geen ladder hoeft te plaatsen.

Er kan vanaf boven geveegd worden als er rondom de schoorsteen veel ruimte is. Zo kan de schoorsteenveger met een lange stok waar een borstel aan vast zit goed langs de wanden bewegen. De brandbare laag ‘creosoot’ op de schoorsteenwand laat dan ook los.

Hier
Lees ook:
Hier moet je op letten bij het kiezen van het juiste haardhout

Factuur bewaren 

Wanneer je je schoorsteen hebt laten vegen is het altijd verstandig de factuur van de schoorsteenveger goed te bewaren. Het liefst ook digitaal (maak er bijvoorbeeld een foto van), aangezien de papieren factuur bij een brand natuurlijk verloren kan gaan. Wanneer je geen bewijs hebt dat je regelmatig de schoorsteen hebt laten controleren of vegen, kun je problemen krijgen met de verzekering en eventuele schadeafhandeling. 

Zelf de schoorsteen vegen

Als je beschikt over de kennis van het reinigen van schoorstenen, kan je de schoorsteen ook zelf schoonvegen. Het is wel belangrijk dat je een goeie ladder hebt, die het liefst bevestigd kan worden aan het huis. Zo voorkom je een hoop ongelukken.

Ook moet je geen last hebben van hoogtevrees, want voor je het weet zit je vast in de nok. Het uitbesteden van deze klus aan vakmensen is daarom de veiligste optie en het liefst elk jaar.

Fotocredits: 

Dit
Lees ook:
Dit is de beste én snelste manier om je houtkachel aan te steken
Dit is een artikel van