Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Welke schroef gebruik je voor welke klus?

Wanneer je er zeker van wil zijn dat je meubel, bouwwerk of decoratie lang mee gaat, is het allereerst belangrijk om het stevig in elkaar te schroeven. En dan wel met de juiste schroef of bout! Er zijn talloze soorten, maten en materialen, maar de belangrijkste verschillen van een aantal veelvoorkomende schroeven lees je hieronder.

Insnijdingen

Om te beginnen herken je het type schroef aan de bovenkant. Hierop is een kleine inkeping te zien waarmee je de schroef met een (elektrische) schroevendraaier in kunt draaien. Dit worden insnijdingen genoemd en – om het nog even ingewikkelder te te maken – ook deze kunnen variëren in soort. Zo heb je de bekende PH- of PZ-kruiskop, een inbus, een buitenzeskant, gleuf en de torx.

Houtschroeven

De naam verklapt het al: deze schroef is natuurlijk geschikt voor houtsoorten. Zo heb je de bolkop houtschroef die bijvoorbeeld geschikt is voor plinten en rabatdelen. Deze blijft als het ware op het materiaal liggen, terwijl de lenskop een stukje in het hout gaat. De derde soort houtschroef is de platkop die verzonken kan worden en universeel te gebruiken is. De platkop is daarom ideaal voor het monteren van traptreden. Ze zijn zowel binnen als buiten te gebruiken in spaanplaat en hout.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Spaanplaatschroef

Deze schroeven hebben meestal een pozidivekop die een specifieke schroevendraaier nodig heeft. Spaanplaatschroeven herken je aan een scherpe, diepe draad welke tot vlak onder de kop doorloopt. Het is een hele stevige schroef die zeer geschikt is voor hout.

Gipsplaatschroef

Hij lijkt qua vorm misschien een beetje op de spaanplaatschroef, maar vergis je niet. De gipsplaatschroef heeft namelijk een fijner schroefdraad én is zwart van kleur. Hij is met name geschikt voor het vastzetten van gipsplaten. De trompetkop zorgt ervoor dat het papier van de gips- of stucplaat netjes wordt afgewerkt. De details zorgen voor een glad resultaat! Kies het draad dat je gebruikt bij deze schroef op basis van het materiaal van het oppervlak.

Wist je dat? De zwarte kleur van de gipsplaatschroeven komt doordat ze zwart gefosfateerd zijn. De metaallaag wordt hiermee verwijderd en dit zorgt ervoor dat ze na het stuken niet gaan roesten. Superhandig dus!

Houtdraadbout

De houtdraadbout is zeer stevig en hierdoor uitermate geschikt voor het vastzetten van zware materialen. Handig om te weten is dat je deze niet vastdraait met een schroevendraaier, maar met een steek- of ringsleutel.

MDF-schroeven

De ijzersterke MDF-schroef is natuurlijk ideaal voor het monteren van hard MDF-materiaal. Ze laten zich makkelijk in het materiaal verzinken zonder dat er voorgeboord hoeft te worden! Met de juiste MDF-schroef hoef je er bovendien niet bang voor te zijn dat het materiaal waarin je schroeft splijt.

Vlonderschroef

Je hebt deze schroef vast wel eens voorbij zien komen tijdens de tuinmetamorfoses van Tom. Deze schroef heb je namelijk nodig voor het aanleggen van hardhouten vlonders. De schroef heeft een mooie kleine kop, wat ervoor zorgt dat je hem bijna niet meer ziet in het hout. Hierbij is het overigens wél aan te raden om de gaten voor te boren en voor kwalitatief hoogwaardig roestvrijstaal (RVS) te kiezen.

    DIY:
    Lees ook:
    DIY: Zo maak je zelf een houten vlonder voor in de tuin

    Fotocredits:

    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: