Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo verwijder je makkelijk verf met een hittepistool

Wanneer je een woning gaat opknappen is het fijn om fris te beginnen met een verse laag verf. Bij houtwerk is het echter belangrijk om eerst de oude verfresten te verwijderen of op te schuren. Dit kan veel tijd kosten als je geen idee hebt waar en hoe je moet beginnen, daarom helpt deze DIY je op weg om hier een snelle en behapbare klus van te maken!

Wanneer je geschilderd houtwerk opnieuw wil verven of de oude verf gewoon wil verwijderen zul je hoe dan ook moeten schuren. Een behoorlijke klus waar niet iedereen even dol op is. Om dit intensieve proces te versnellen en te vergemakkelijken kun je er ook voor kiezen om de oude verf er af te branden met een hittepistool of verf föhn, waarna je het daarna alleen nog licht moet schuren. Dit is met name handig als het om een oppervlak gaat met grove verfresten, óf als je de oorspronkelijke houtkleur terug wil halen. 

Er komen tijdens het branden wel schadelijke stoffen vrij en daarom is het van essentieel belang om bescherming te dragen. Zowel voor je handen, als je ogen en luchtwegen. 

Benodigdheden:

  • heteluchtpistool/verf föhn
  • scherpe verfkrabber
  • werkhandschoenen
  • mondkapje
  • veiligheidsbril

Extra benodigdheden:

  • slijpsteen
  • schuurmachine of schuurpapier

Stap 1: Voordat je begint met branden is het van belang dat je een scherpe verfkrabber, schraper of verfverwijdermes hebt. Je kunt deze zelf slijpen met een slijpsteen of het laten doen bij een ijzerhandel.

Stap 2: Verwarm de föhn op 650°C.

Stap 3: Draag je bescherming en begin met het branden van de randen van het oppervlak – zonder te veel druk te zetten – en start vervolgens met het branden van de binnenranden.

Stap 4: Behandel nu het middenstuk van het oppervlak.

Stap 5: Indien nodig, kan je het nog oppervlak licht opschuren met een schuurmachine of met schuurpapier voor een mooi glad resultaat.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Belangrijke tips

Het is raadzaam dat je de föhn altijd een stukje verder houdt van het stuk waar je aan het schrapen bent. Dit werkt sneller omdat het volgende stuk alvast is verwarmd. Zo ga je er als het ware met de krabber achteraan.

Zorg er daarnaast voor dat je in dezelfde richting krabt als de nerf van het hout, dit voorkomt dat je blijft haken tijdens het schrapen. Je houdt de verfkrabber dus lichtschuin in plaats van recht.

Om te voorkomen dat je het oppervlak beschadigt met donkere plekken is het belangrijk om de föhn in beweging te houden. Houd hem ook niet op een plek waar geen verf meer op zit. Heb je wel zwarte plekken in het hout? Dan zal dit vocht aantrekken, dus schuur ze er in dat geval grondig uit.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: