Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Schotse borrelplank met shortbread, zalmtoast en worstenbroodjes

Het is weer vrijdag en dat vraagt om een goed gevulde borrelplank! Hugo maakt dit keer een makkelijke, Schotse borrelplank met shortbread gemaakt van 123 deeg. Dat wil zeggen: drie ingrediënten in drie verhoudingen. Een deel suiker, twee delen boter en 3 delen bloem! Daarnaast serveert hij warme worstenbroodjes en zalmtoast.

Dit recept bestaat uit drie onderdelen. Als eerste lees je het recept voor het shortbread en verderop in het artikel lees je hoe je de worstenbroodjes en de toast met Schotse zalm en mierikswortel maakt.

Shortbread

  • Borrelplankgerecht 8-10 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten + 20 minuten rusten

Ingrediënten:

  • 100 gr. koude roomboter
  • 150 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 50 gr. suiker + extra voor bestrooien
  • zout

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier
  • vork
  • deegroller
  • afkoelrek

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven op 170°C.

Stap 2: Snijd de boter in blokjes.

Stap 3: Maal in de keukenmachine de bloem, boter en suiker met een snufje zout tot een deeg of meng alles kort met de hand tot een deeg.

Stap 4: Laat het deeg in de koelkast afgedekt 20 minuten rusten.

Stap 5: Rol met een deegroller het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Snijd in repen en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork een gaatjespatroon in het deeg.

Stap 6: Bestrooi met suiker en bak het shortbread in 15-20 minuten lichtbruin. Haal de koekjes uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Toast met Schotse zalm en mierikswortel 

  • Borrelplankgerecht 10 stuks
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 5 sneetjes wit of bruin casinobrood
  • olijfolie extra vergine
  • 200 gr. crème fraîche
  • 2 theelepels mierikswortelpuree
  • zout en peper
  • 300 gr. gerookte Schotse zalm
  • 1 bosje bieslook
  • 1 citroen

Extra benodigdheden:

  • broodrooster
  • fijne rasp

Bereidingswijze

Stap 1: Rooster het brood. Snijd de korsten van het brood en halveer de sneetjes. Besprenkel met een scheutje olijfolie.

Stap 2: Meng de crème fraîche met de mierikswortel, breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: Verdeel wat van de mierikswortelcrème over de broodjes.

Tip: Door naar het MSC-keurmerk en de VISwijzer te kijken kom je erachter hoe duurzaam jouw vis is.

Stap 4: Leg er gerookte zalm op en maak het af met een beetje citroenrasp en -sap.

Wist je dat?
De schotse zalm heeft een mooie kleur vanwege de watertemperatuur waarin hij zwemt. Hoe koeler de temperatuur wordt, hoe harder de zalm moet zwemmen. Dit is een hele fitte zalm die veel in beweging is!

Schotse worstenbroodjes   

  • Borrelplankgerecht 10 stuks
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • neutrale olie
  • paar takken salie
  • 10 plakjes bladerdeeg van 10 bij 10
  • 450 gr. gehakt (varkens-, half-om-half- of rundergehakt)
  • 1 ei
  • 50-75 gr. paneermeel
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 75 ml melk
  • HP saus

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met bakpapier
  • bakkwast

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Pel en snipper de ui.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui in circa 8 minuten mooi zacht en goudbruin.

Stap 4: Snijd de salieblaadjes fijn en bak een paar minuten mee met de uien.

Stap 5: Spreid het uienmengsel uit op een koud bord om gauw af te koelen.

Stap 6: Meng in een mengkom het uienmengsel met het gehakt, ei, nootmuskaat, zout, peper en de helft van het paneermeel. Meng en voeg – indien het gehakt te vochtig is – meer paneermeel toe, zodat je een samenhangend mengsel krijgt.

Stap 7: Kneed en gooi het gehakt een paar keer in de kom, zodat de eventuele lucht uit het gehakt gaat.

Stap 8: Rol 10 worstjes van het gehakt en leg ze in het midden van elk plak bladerdeeg.

Stap 9: Bestrijk de deegranden met een beetje melk en vouw het deeg over het vlees heen. Druk het deeg goed dicht en leg het op de bakplaat.

Stap 10: Bestrijk het deeg met melk en bak 20-25 minuten in de oven.

Stap 11: Serveer met HP-saus.

Eet smakelijk!

Wist je dat?
De afkorting HP staat voor House of Parliament. In Londens Houses of Parliament werd de bekende Britse saus vaak gegeten en sindsdien is het een begrip in de Britse cultuur.
Dit is een artikel van