Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een gezellige strandtuin voor André en Frances

André en Frances wonen in een fijn huis aan de kust in Egmond-Binnen, alleen de tuin bleek nogal een uitdaging. Tom schoot ze te hulp om het strand- en duingevoel van Egmond naar hun eigen tuin te brengen, waar een aantrekkelijke binnenkomst nog ontbrak.

"Een verzamelplek van ellende"

Het visitekaartje van het huis zag er nog niet veelbelovend uit. Eerst passeert de visite een lange, kale steeg met kliko’s en fietsen voordat ze het huis kunnen betreden. Frances zou willen dat het tuingevoel daar al begon: “Het is een verzamelplek van ellende”, vertelt Frances.

Het plan

Zelfs 2,5 kilometer afstand van de zee is het strandgevoel toch nog net te ver weg voor André. Tom brengt het strand daarom gewoon naar de tuin door de smalle klinkers te verwijderen en het gedeeltelijk op te vullen met schelpen. In het midden van het pad plaatst hij grote tegels met aan de zijkanten eveneens schelpen. Zo blijven ze mooi intact! Ook komen de schelpen verderop in de tuin weer terug, waardoor het een mooi geheel vormt. 

Een groot deel van de tuin bestaat uit een terras. Dat kan gezelliger in een tuin! Daarom zal de tuin worden verrijkt met een hoop planten en natuurlijke materialen. Zo gaat de boel er een stuk minder somber en kleurrijker uit zien!

Organische vormen

De wens van de bewoners was om organische vormen toe te voegen aan de tuin. Hier is aandachtig naar geluisterd en dus zijn er borders aangelegd van cortenstaal. Het voordeel van dit materiaal is dat het wel gaat roesten, maar niet doorroest waardoor het gewoon intact blijft. Het roestlaagje is als het ware een beschermlaagje voor de rest van het staal. Bovendien heeft het de tuin ook een warme kleur. 

Tip: Het roestproces gaat al aardig snel, maar wil je het nóg meer versnellen? Dan kun je het staal inspuiten met zoutoplossing. Binnen een mum van tijd is jouw beschermlaagje klaar!

Tuinieren met Tom

Na het omspitten van de grond is het lekker rul en klaar voor de beplanting. Tom heeft twee grote lagerstroemia’s neergezet en een heel bijzonder siergras met een donkere gloed op het blad én in de pluim: de lampenpoetser. Andere siergrassen die deze tuin vergroenen zijn prachtriet en bamboe. Tenslotte voegt hij nog een schattig dwergdennetje toe die ervoor zorgt dat de tuin er ook gezellig en groen uit blijft zien in de winter. 

Kastanjehoutenpalen

Van alle soorten containerombouwen heeft Tom dit keer voor extra passende materialen gekozen voor een echte strandtuin. Daarnaast heeft het een speelse touch gekregen doordat de houten palen in lengte verschillen. Zo zijn de sombere containers netjes weggewerkt, terwijl het natuurlijke materiaal enorm veel sfeer toevoegt aan de tuin.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Beachy zithoek

Voor het buiteninterieur zijn er als laatste rotan loungestoelen neergezet met een zandkleurige bekleding. Zo kunnen Frances en André lekker in de avondzon loungen in hun eigen beachy tuin, zónder dat ze het strand hoeven op te zoeken. De bewoners zijn dan ook ontzettend blij met het resultaat: “Schitterend, het is gewoon af”, aldus André. 

Dit is een artikel van