Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Vegetarische bulgur met champignons en feta én een dessert van geroosterde vijgen

Wist je dat vijgen niet alleen uit Turkije te importeren zijn, maar dat je ze ook gewoon in Nederland kunt oogsten? Hugo maakt deze overheerlijke vijgen vandaag in een feestelijk dessert én in een spontane, snelle salade met sla uit de moestuin. Past perfect bij het hoofdgerecht: een Midden-Oosterse bulgur bij met champignons en feta.

Dit recept bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de bulgur en verderop in het artikel lees je de instructies en benodigdheden voor de geroosterde vijgen en de salade.

Bulgur met champignons en feta

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. grove bulgur
  • 1 liter water
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook 2 theelepels komijnzaad
  • 600 gr. champignons
  • neutrale olijfolie
  • 2 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 bos dille
  • 200 gr. feta
  • ½ theelepel chilivlokken

Extra benodigdheden: folie

Bereidingswijze

Stap 1: Breng 1 liter water aan de kook.

Stap 2: Voeg de bulgur met een snuf zout toe en kook in circa 10 minuten gaar. Giet daarna het eventuele overtollige vocht af.

Stap 3: Pel en snipper de ui.

Stap 4: Verhit een flinke scheut olie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit de ui circa 10 minuten, tot het zacht en gekarameliseerd is.

Stap 5: Pel de knoflook, snijd fijn en voeg met 1 theelepel komijn bij de ui. Bak tot het mengsel donker goudbruin is en zet apart.

Stap 6: Snijd intussen de champignons in plakjes.

Tip: Dit gerecht zou je ook kunnen verrijken met andere paddenstoelsoorten, zoals oesterzwammen en shiitake.

Stap 7: Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak op hoog vuur de champignons met een snuf zout en peper bruin en zacht.

Stap 8: Voeg 1 theelepel komijn toe en bak nog een minuut. Roer vervolgens de balsamicoazijn erdoor.

Stap 9: Snijd de dille fijn en voeg de helft ervan met de bulgur, ui en de helft van de feta toe. Verwarm het geheel een minuut terwijl je het regelmatig doorroert.

Stap 10: Schep het gerecht in diepe borden of kommen.

Stap 11: Besprenkel de bulgur met de overige feta, dille en chilivlokken. Schenk er tot slot nog wat olijfolie over.

Geroosterde vijgen

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 8 verse vijgen
  • 50 gr. amandelschaafsel
  • 35 gr. roomboter
  • 2-3 eetlepels vloeibare honing
  • 1 citroen
  • 125 ml crème fraîche

Extra benodigdheden: passende ovenschaal voor de vijgen

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Snijd de vijgen bij de steelaanzet kruislings in en duw ze wat open.

Hugo’s Vijgencollege: Vijgen zijn er in veel verschillende kleuren en smaken. Het zijn schijnvruchten die worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Rijpe verse vijgen smaken lekker zoet en eet je gewoon met schil, afhankelijk van de dikte van de schil.

Als je zelf een vijgenboom in te tuin zet, dan kan je er in augustus, september en oktober van smullen! Voel aan de vijg of hij rijp en zacht is. Draai en pluk de vrucht dan voorzichtig van de boom. Gebruik ze bijvoorbeeld in een salade, op een borrelplank met kaas en noten of in je yoghurtontbijt.

Stap 3: Zet de vijgen rechtop in de ovenschaal en verdeel het amandelschaafsel over de vijgen. Leg in elke vijg een klontje boter.

Stap 4: Knijp het citroensap uit boven de vijgen en lepel de honing erover.

Stap 5: Bak de vijgen circa 15 minuten in de oven. Lepel na 10 minuten bakken het uitgelopen sap weer over de vijgen.

Stap 6: Serveer de vijgen op bordjes en lepel het sap en de crème fraîche eroverheen.

Snelle vijgensalade

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingredienten:

  • 1 krop sla
  • 3 verse vijgen
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Stap 1: Was de sla en de verse vijgen.

Stap 2: Snijd de sla grof en snijd de vijgen in dunne partjes.

Stap 3: Leg de sla op een bord en verdeel de vijgen eroverheen.

Stap 4: Besprenkel de salade met balsamicoazijn.

Dit is een artikel van