Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Tex-mex burrito’s met kip en een kruidige pumpkin spice koffie

Het is Nationale Koffiedag en dat vraagt natuurlijk om een hele speciale koffie. Een hint: we drinken deze kruidige, Amerikaanse smaak maar al te graag in de herfstmaanden. Verder maakt Hugo een lekker gerecht uit de tex-mex keuken, namelijk stevig gevulde burrito’s uit de oven. Wat een fiësta!

Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met het maken van de Amerikaans-Mexicaanse (oftewel tex-mex) burrito’s en verderop in het recept lees je hoe je de pumpkin spice koffie maakt.

Burrito’s met kip

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. kippendijen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • bosje koriander
  • 1 eetlepel gehakte chipotle in adobo (pot)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 grote bloemtortilla’s
  • 200 gr. jongbelegen kaas
  • 150 gr. zure room
  • 1 blik (400 gr.) zwarte of bruine bonen

Extra nodig: ovenschaal

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C.

Stap 2: Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit ¾ van de ui 5 minuten. Houd de overige ui apart.

Stap 3: Pel en snijd de knoflook.

Stap 4: Snijd de kippendijen in blokjes. Het is belangrijk om dit op een aparte snijplank te doen om kruisbesmetting te voorkomen.

Wist je dat… kippendij het meest malse stukje kip is? Dit komt omdat het werkvlees is. Dat wil zeggen dat het afkomstig is van het deel van de kip wat veel gebruikt wordt. Hierdoor wordt het minder snel droog in verhouding tot kipfilet.

Stap 6: Voeg de kip toe aan de pan, samen met de knoflook, komijn, koriander en zout en peper. Bak nog 5 minuten.

Burrito’s zijn gevulde tarwetortilla’s waarbij je kunt variëren met de vulling. De kippendij kun je dus ook vervangen voor kipgehakt of vegetarische producten, zoals oesterzwammen.

Stap 7: Snijd de korianderstelen fijn (en houd de blaadjes apart) en voeg de steeltjes samen met de chipotle en bijna alle tomaten toe aan de pan. Bewaar 3 eetlepels van de tomaat.

Stap 8: Laat de saus 5 minuten inkoken.

Stap 9: Vul de tortilla’s in het midden en houd de randen vrij. Vouw hem eerst aan de onderkant dicht en vervolgens aan de zijkant.

Stap 10: Schenk een scheut olijfolie in de ovenschaal en doe de achtergehouden tomaten in de schaal. Rol de tortilla’s door de tomaten en leg de tortilla’s in de schaal.

Stap 11: Rasp de kaas en strooi over het gerecht en bak 20 minuten in de oven.

Tip: Het is vaak lekkerder om de kaas vers te raspen. Daarbij is het meestal goedkoper dan kant-en-klare geraspte kaas. Een goede rasp is daarom een goeie investering, zet het maar op je verjaardagsverlanglijstje!
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 12: Fruit intussen de achtergehouden ui in een scheut olie, tot de ui mooi zacht is. Voeg de bonen erbij, verwarm en breng op smaak met zout en eventueel wat peper.

Stap 13: Pluk de achtergehouden korianderblaadjes en strooi ze over het gerecht. Serveer er zure room en bonen bij.

Pumpkin spice koffie

  • Drankje voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 600 ml volle melk
  • 1 theelepel kaneel + extra voor het bestuiven
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1-2 theelepels vanille-extract
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 shots espresso

Extra benodigdheden: garde

Stap 1: Verwarm in een pan de melk met de kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en nootmuskaat. Klop de melk schuimig, maar let op: laat de melk niet koken.

Tip: De pumpkin spice kruidenmix is ook lekker in een pompoentaart, cake, koek, warme drankjes en je kom havermout of granola in de ochtend. Je kunt deze specerijenmix een beetje vergelijken met onze eigen Hollandsche koek- en speculaaskruiden.

Stap 2: Voeg het vanille-extract toe.

Stap 3: Meng de espresso met de suiker.

Stap 4: Voeg de opgeschuimde melk toe aan een kop, schenk de espresso erin en maak het af met een snufje kaneel.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van