Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Mac and cheese met spinazie, spicy salade en een sorbet van roomijs

De maandag mag dan wel vragen om een makkelijk gerecht, maar saai hoeft het zeker niet te zijn met Hugo’s Amerikaanse comfort food. Hij maakt een in de oven gegratineerde mac and cheese en geeft er een gezonde twist aan met spinazie. Ook maakt hij spicy salade als bijgerecht en een simpel maar lekker roomijs dessert in een sorbet.

Dit recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met het maken van de mac and cheese. Verderop in het recept lees je de aanwijzingen voor het maken van de spicy salade en het sorbet dessert.

Mac & cheese met spinazie

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. spinazie (diepvries)
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 gr. boter + 40 gr. 
  • 50 gr. bloem
  • 500 ml melk
  • 350 gr. macaroni
  • 3-4 lichtbruine boterhammen of panko
  • zout en peper
  • scheutje neutrale olijfolie
  • 150 gr. belegen kaas (eventueel in combinatie met blauwe kaas)

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine
  • ovenschaal
  • garde

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180ºC en breng een pan met water aan de kook. Laat de spinazie ondertussen ontdooien en uitlekken.

Stap 2: Pel en snijd 1 teen knoflook en verhit 15 gram boter in een pan. Fruit hierin de knoflook.

Stap 3: Voeg de overige boter toe en laat smelten. Voeg daarna de bloem toe en laat dit al roerend met een houten lepel garen.

Stap 4: Voeg zodra het vet loslaat al roerend met een garde de melk erbij.

Stap 5: Laat het 10 minuten zachtjes koken en roer regelmatig.

Stap 6: Kook intussen de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing.

Stap 9: Maal het brood grof en pel en rasp de knoflook boven het brood. Voeg vervolgens een scheutje olijfolie toe en meng alles door elkaar.

Stap 9: Rasp de kaas en laat het al roerend smelten in de saus.

Tip: Eigenlijk kan je in dit recept alle soorten kaas gebruiken. Voeg vooral de kaas toe waar jij en je tafelgenoten trek in hebben of wat je nog hebt liggen!

Stap 10: Roer de spinazie door de saus en meng het met de macaroni. Breng het tenslotte op smaak met een beetje peper en giet over in een ovenschaal. Voeg zout toe indien de kaas nog niet voldoende smaak geeft.

Stap 11: Strooi het broodkruim erover en zet de mac and cheese 15-20 minuten in de oven. Verdeel de mac and cheese in stukken en serveer de porties op borden.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Spicy salade

  • salade voor 4 personen
  • bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 2 kroppen little gem of baby romaine
  • 2-3 tomaten
  • 1 sjalotje
  • tabasco
  • 1 limoen of citroen
  • scheutje olijfolie extra vergine
  • zout
  • koriander of basilicum of peterselie

Bereidingswijze

Stap 1: Was, droog en halveer de slakropjes en leg ze op een schaal.

Stap 2: Snijd de tomaten in kleine blokjes en pel en snipper de sjalot ragfijn. Meng het door elkaar in een kom.

Stap 3: Maak de tomatensalade aan met limoensap, tabasco, zout en een scheutje olijfolie.

Stap 4: Snijd de kruiden fijn en meng door de salade.

Stap 5: Lepel de tomatensalade over de slablaadjes.

Sorbet

  • nagerecht voor 1 persoon
  • bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 liter roomrijs of yoghurtijs
  • seizoensfruit
  • limonadesiroop van
  • geklopte slagroom

Extra benodigdheden:

  • sorbetglazen
  • spuitzak met kartelmond
  • lange lepels
  • rietjes

Bereidingswijze

Stap 1: Schep 2-3 bollen yoghurtijs of roomijs met vers seizoensfruit in de sorbetglazen.

Stap 2: Schenk er wat limonadesiroop overheen. Top af met een toef slagroom.

Stap 3: Steek er een rietje in en geef er een lange lepel bij.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van