Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een groene tuin met een tropische sfeer voor Jeroen en Teuntje

Tom ging aan de slag in de stadstuin van Jeroen en Teuntje in Nijmegen. De tuin mocht een stuk groener, want de tuin had eigenlijk meer tegels dan planten. Dit zorgde voor een grauwe sfeer in plaats van een kleurrijk, warm geheel. En dat willen zij nou nét omgekeerd zien! Echt een klusje voor Tom!

Jeroen en Teuntje hebben de woning twee jaar geleden gekocht, waarna ze de binnenkant helemaal naar eigen smaak hebben ingericht. De tuin vraagt nog wel de nodige aandacht. Ze zijn gek op kamerplanten en weten precies hoe je die goed moet verzorgen, dus aan groene vingers geen gebrek. Maar... de tuin is een ander verhaal. Het lukt maar niet om die naar hun zin te maken en tot nu toe heeft elk tuinproject niet mogen slagen. Hun wens? Een tuin met lekker veel grote en tropische planten en vooral ook veel kleur. 

Tegels met een speels motief

Om te beginnen zijn alle tegels uit de tuin verwijderd, waarvoor er gedeeltelijk nieuwe bestrating terug is gekomen. Een mooie keramische tegel met een speels en opvallend motief, maar niet zo overheersend als in de oude situatie.

Met behulp van de tegels is er een tweedeling in de tuin gemaakt die met elkaar verbonden zijn door natuurlijke staptegels. De tegels van beide terrassen zijn gelijk aan elkaar in een rechte lijn neergelegd, wat ervoor zorgt dat beide terrassen met elkaar in verbinding staan én dat de tuin optisch meer diepte krijgt.

Achterin de tuin is een terras met een fijne eethoek gecreëerd waar ze heerlijk kunnen tafelen. In het midden van de tuin is een lekkere loungehoek gemaakt, zodat Jeroen en Teuntje hier lekker in de zon kunnen relaxen. 

Een groene uitstraling

Op het gebied van de beplanting zijn de grote bananenbomen (Musa basjoo) toch wel dé eyecatchers van de tuin. De bomen zorgen direct voor een tropische sfeer en maken er een hippe stadstuin van. Hoewel het een tropisch soort betreft kan de boom goed tegen het winterse klimaat in Nederland. Als de wortels niet bevriezen groeit de boom in het voorjaar weer mooi uit.

Ook heeft Tom gekozen voor de herfstanemoon (Anemone), een mooie bloeiende plant die tot wel 1,5 meter hoog kan worden. Ze hebben een mooie grote bloem met herkenbare gele meeldraden in het midden van het hart.

Een plant die ook zeker niet mag ontbreken door haar mooie kleur is de zonnehoed (Echinacea purpurea); een grote en zeer opvallende bloem, waar veel bijen op af komen. De overige plekken worden opgevuld met grasmatten.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Groene ombouw voor de containers

Maar hoe mooi de groene tuin ook is, vuilcontainers blijven vaak toch wel een doorn in het oog. Je kunt ze op veel verschillende manieren wegwerken, maar Tom heeft ervoor gekozen om ze te laten begroeien met de Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides). Dit is een klimplant die in een mum van tijd een groene wand met witte stervormige bloemetjes creëert en ook nog eens een erg lekkere geur verspreidt.

Duurzame regenton

Om de tuin extra duurzaam te maken heeft Tom ook een regenton geplaatst. Zo kan het gevallen hemelwater netjes opgevangen én hergebruikt worden. Niet alleen functioneel gezien is de regenton duurzaam, het materiaal is dat eveneens. Hij lijkt van hout, maar is in werkelijkheid gemaakt van kunststof waardoor hij onverwoestbaar is.

Organisch ontwerp

Tom zou Tom niet zijn als hij niet ook wat oude materialen hergebruikt. Daarom heeft hij van de oude tegels uit de tuin een aantal borders met organische vormen gemaakt. Dit maakt de tuin net wat leuker en speelser. Bovendien is het een voordelige en eenvoudige manier om je tuin een beetje cachet te geven.

Het resultaat

Jeroen en Teuntje herkennen hun tuin niet meer en zijn ongelofelijk blij met het eindresultaat. Het geeft ze het echte tropische gevoel waar ze naar op zoek waren. In één woord, fantastisch!

Fotocredits

Sonja Velda Fotografie

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore