Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Alles over dé interieurtrend van dit moment: Japandi

De afgelopen paar jaar heeft de populaire Scandinavische interieurtrend zich vermengd met natuurlijke, warme Japanse elementen. Het resultaat? De stijl Japandi. Maar wat kenmerkt deze specifieke stijl nou eigenlijk?

Volgens ontwerpstudio NUVO staat het voor het volgende: “Het combineert Scandinavische functionaliteit met Japans minimalisme. Het is een mix van functie en vorm, gericht op strakke lijnen, heldere ruimtes en lichte kleuren.” Ondanks dat de trend al overheerst in vele woonruimten, is het nu nog steeds erg in trek.

Duurzame materialen

Verbazingwekkend is het niet dat interieurliefhebbers weg zijn van deze trend. Nu de samenleving bewuster omgaat met duurzaamheid is Japandi dé trend die hierop aansluit. De Japanse materialen bestaan namelijk vaak uit hout, rotan, bamboe en linnen. Deze zie je bijvoorbeeld terug in een houten lattenwand of een roomdivider.

DIY:
Lees ook:
DIY: Zo maak je de stoere 'latjesmuur' van Thomas!

Wabi-sabi

De Japanse levensfilosofie wabi-sabi draait om schoonheid zien in imperfectie. Deze filosofie is terug te zien in de organische vormen in de interieurstijl, zoals abstracte, asymmetrische kunstwerken, vazen of meubels. Maar ook natuurlijke materialen die niet helemaal zijn afgewerkt stralen deze filosofie uit.

Het verschil tussen Scandi en Japandi

Zowel Scandinavisch als Japans interieur is zeer minimalistisch en richt zich op functionaliteit. Dit zorgt ervoor dat de stijlen juist zo goed bij elkaar passen. Toch zie je bij Scandinavisch interieur vooral veel witte tinten terug, terwijl Japandi – ondanks dat het vooral neutrale tinten zijn – een stuk warmer is. Het Scandinavische interieur is al heel lang populair in moderne woningen, terwijl Japandi pas enkele jaren een trend is.

Combineren met andere trends

De Japandi-stijl is makkelijk aan te vullen met andere interieurtrends. Met Japandi als basis kun je bijvoorbeeld een bouclé stoel toevoegen, een hippe champignonlamp of een origineel vintage item! Ook staat het mooi in een lichte woning met sierlijke muurornamenten.

Fotocredits:

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: