Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Tuintips van Tom: Zo onderhoud je je pluktuin in het najaar

Een tuin waar je zelf de mooiste bloemen uit kunt plukken voor een kleurrijk boeket in huis. Het klinkt voor de meeste als een droom. Als je een mooie bos op tafel wil zetten, moet je wel wat moeite steken in het onderhouden van de tuin. Tom legt je alles uit over het aanleggen en onderhouden van de pluktuin in het najaar.

Wat kun je doen tegen onkruid?

Allereerst is het belangrijk om zo veel mogelijk onkruid te verwijderen voordat je begint met zaaien. Je wil natuurlijk wel onderscheid kunnen maken tussen de plukbloemen en het onkruid. Mocht je alsnog last hebben van onkruid – wat zeer waarschijnlijk is – dan kun je het voor zijn door het stukje wat je gaat zaaien te bedekken met een zeil of worteldoek. Hierdoor krijgt het onkruid geen kans aangezien het normaliter nog sneller op komt dan het zaad zelf.

Welke bloemen kun je nu nog planten?

Ook al is het al herfst, het seizoen is gelukkig nog niet voorbij. Er zijn nog vele bloemen die je prima in de herfst kunt aanleggen tot het begint te vriezen. Tom zet er een paar voor je op een rij:

  • Zonnebloemen: Naast het feit dat je ze goed kunt plukken voor in een plukboeket komen er ook heel veel insecten en vogeltjes op af. Zo breng je de pluktuin helemaal tot leven!  
  • Stokrozen: Dit is een fijne plant die makkelijk te onderhouden is en maar weinig ruimte nodig heeft. Lees hier alles over het zaaien van stokrozen!   
  • Korenbloem (Centaurea): Dit zijn mooie blauwpaarse bloemen die zo’n 40 tot 90 cm hoog worden.  
  • Tulpen: Nu is het moment om de mooie lentebloemen vast te planten!   
  • Allium (sierui): Deze fijne snijbloem blijft lang goed in de vaas en is ook nog eetbaar. Wie weet gebruikt Hugo de bloem binnenkort in een lekker recept!  
  • Juffertje-in-het-groen (Nigella): De juffertjes zijn er in verschillende kleuren en ze zijn ook nog winterhard.
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hoe zaai ik de bloemen?

Het makkelijke aan een pluktuin is dat je de zaadjes gewoon wild mag rondzaaien zonder van tevoren geultjes te hoeven maken. Je harkt het daarna lichtjes en ondiep aan zodat het vermengd is met aarde.

Hoe onderhoud ik de grond?

Zorg ervoor dat de grond goed rul is en dus niet heel droog en hard. Dit doe je door het te harken en om te spitten. Water zal ervoor zorgen dat de zaadjes gaan ontkiemen. Over het algemeen is het in het najaar wel wat vochtiger dan tijdens de zomermaanden. Als het net zomer is geweest is de grond nog warm, waardoor de zaden sneller gaan ontkiemen. Door de grond regelmatig aan te voelen merk je snel genoeg of het extra water nodig heeft.

Fotocredits:

  • Header: Eigen Huis & Tuin Lekker Leven
  • Foto 1: Eigen Huis & Tuin Lekker Leven
  • Foto 2: Maryviolet
Dit is een artikel van