Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Artisjokplaattaart met een gekaramelliseerd pruimendessert

Hugo kookt vandaag vegetarisch en zet een heerlijke artisjokplaattaart op tafel, mét een heel lekker dessert van gekaramelliseerde pruimen. Naast de verrukkelijke smaak van de gerechten geven ze ook nog eens een lekkere geur. Een recept dat echt de moeite waard is!

Het gerecht bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de artisjokkentaart en verderop in dit artikel lees je de bereidingswijze en benodigdheden voor het gekaramelliseerde pruimendessert. Lees snel verder hoe je dit gerecht thuis kunt bereiden.

Artisjokplaattaart 

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten + 30 min oventijd

Ingrediënten:

  • 1 rol bladerdeeg (koeling)
  • 1 ei
  • Evt. grof zeezout
  • Bosje platte peterselie
  • 200 gr. Parrano of Parmezaanse kaas  
  • 125 gr. ricotta
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Zout en peper
  • 1 blik artisjokharten
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 citroen

Extra benodigdheden:

  • Rasp
  • Bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 210°C (boven- en onderwarmte).

Stap 2: Rol het bladerdeeg uit en duw de buitenkant 1 cm naar binnen zodat er een hogere rand ontstaat.

Stap 3: Klop het ei los en kwast de taartrand in met het ei, bestrooi eventueel met wat grof zeezout.

Stap 4: Hak de peterselie fijn.

Stap 5: Rasp de Parmezaanse kaas en meng met de ricotta en crème fraîche. Voeg de peterselie toe, maar houd een handje apart. Kruid met zout en flink wat peper.

Stap 6: Verdeel het kaasmengsel over de taart en verdeel.

Stap 7: Snijd de artisjokharten in stukken en leg op de taart. Strooi de kappertjes erover.

Stap 8: Bak de plaattaart 25-30 minuten in de oven.

Stap 9: Rasp de citroen boven de plaattaart en bestrooi met de overige peterselie

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gekaramelliseerde pruimen in wijnsiroop

  • Nagerecht 4 personen
  • Bereiding 15-20 minuten  

Ingrediënten:

  • 6 zwarte of paarse pruimen
  • 50 gr. roomboter
  • 75 gr. bruine suiker
  • 100 ml rode wijn
  • 30 gr. Geschaafde amandelen
  • 100 ml crème fraiche
  • 125 gr. ricotta

Bereidingswijze:

Stap 1: Halveer de pruimen en verwijder de pit.

Stap 2: Verwarm de boter in een koekenpan. Voeg de suiker toe, roer door tot de suiker is opgelost.

Stap 3: Leg de pruimen in het botersuikermengsel en bak 4-6 minuten tot de pruimen iets zachter worden en beginnen te karamelliseren.

Stap 4: Haal de pruimen uit de pan en schenk de wijn in de pan.

Stap 5: Laat 5-10 minuten inkoken tot een siroop.

Stap 6: Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 7: Meng de crème fraîche en ricotta met elkaar.

Stap 8: Schep de ricottacrème in coupes of kommetjes. Schep de pruimen erop, lepel de siroop erover en bestrooi met de amandelen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore