Ooit gehoord van de axolotl? Niet alleen de naam is bijzonder, het beestje zelf is dat net zo goed! Dierenarts Piet heeft er in de uitzending eentje meegenomen en vertelt over de opmerkelijke salamander, die net als kikkers geboren worden als larven. Maar... kikkers verliezen langzaam hun staart en gaan op het land leven, terwijl de axolotl juist in het water blijft leven, waardoor ze voor altijd jong blijven.
Karakterkenmerken
Eigenlijk zijn de axolotls vooral om naar te kijken. Ze zijn heel rustig en stralen weinig leven uit. Wel ontwikkelen ze gewoon longen en ademen ze. Dat doen ze op drie manieren: via de longen, kieuwen en door de huid. De witte axolotl is bijna doorzichtig, waardoor alle bloedvaten zichtbaar zijn. Een heel bijzonder gezicht!
Het wetenschappelijke perspectief
Met name de wetenschap is erg geïnteresseerd in het dier. Als de axolotl een van zijn pootjes verliest – doordat het bijvoorbeeld wordt afgebeten – dan groeit het pootje gewoon terug mét bot, spier en bloedvaten. Zelfs wanneer het beestje verwondingen oploopt vormt er bijna geen littekenweefsel.
Leefomgeving
Haal de axolotl vooral niet uit het water, want ze zijn gemaakt om hun hele leven lang in het water te blijven. Vermijd daarnaast ook direct zonlicht, omdat dit kan zorgen voor temperatuurwisselingen. Ook houdt het dier niet van onrust. Zet het aquarium daarom het liefst op een stabiele plek, waar het niet kan wiebelen.

Gezelschap in het aquarium
Het is mogelijk om een andere axolotl in het aquarium te plaatsen, maar deze moet dan wel ongeveer dezelfde grootte hebben. Anders eten ze elkaar op, en dat wil je natuurlijk niet! Het is ook een risico wanneer je er vissen bij zet, want deze vallen ook erg in de smaak.
Bodembedekking
De axolotls zijn van nature lompe eters die zo nu en dan zin kunnen hebben in een wormpje of een babymuis. Ze vinden het wel moeilijk om tijdens het eten de steentjes van de bodem weg te filteren, waardoor ze deze binnen kunnen krijgen, wat kan resulteren in een hoop problemen. Piet raadt daarom aan om geen bodembedekkers te gebruiken.
Levensduur
Als huisdier kan de axolotl wel tot 15 jaar lang leven. In het wild halen ze dit meestal niet en hebben ze ook een andere kleur huid, dit soort is dan ook bijna uitgestorven. Het is nog steeds mogelijk om hem als huisdier te houden en te kweken.
Fotocredits
- Headerfoto: iStockphoto
- Foto 1: iStockphoto