Koken met Hugo!

Andijviestamppot met slavinken en feta uit de oven én anijsyoghurt toe

20 september 2022 17:05

Vandaag kookt Hugo een recept met ingrediënten uit de eigen kas. De gekrulde andijvie ziet er heerlijk uit en hier weet Hugo wel een smakelijk gerecht mee te maken. Hij maakt een stamppot met Grieks getinte slavinken en feta. Een Hollandse stamppot met een Griekse twist dus! Mét anijsyoghurt toe! Ben je nieuwsgierig geworden? Lees hieronder hoe je je dit heerlijke gerecht maakt!

Het recept bestaat uit drie onderdelen. Hugo begint met het maken van de slavinken. Als deze klaar zijn kunnen ze in de oven. In de tussentijd maakt hij de andijviestamppot. Tot slot maakt hij een heerlijk toetje van anijsyoghurt met frambozen. Hou jij van een snufje Grieks in je maaltijd? Pak je schort er maar bij! 

Slavinken met feta uit de oven

  • Hoofdgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1-2 bosuien
  • 300 half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • ½ eetlepel mosterd
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 3-5 eetlepels paneermeel
  • Zout en peper
  • 50 gr. feta
  • 150 gr. gesneden ontbijtspek (rechte plakjes)

Extra benodigdheden:

  • Ovenschaal

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C (onder- en bovenwarmte).

Stap 2: Snijd de bosui fijn.

Stap 3: Doe het gehakt in een kom met de bosui, het ei, de helft van het paneermeel, de mosterd, oregano, zout en peper. Verkruimel de feta boven de kom.

Stap 4: Kneed tot een samenhangend mengsel. Voeg eventueel meer paneermeel toe als het mengsel te nat is. Gooi het gehakt een paar keer terug in de kom.

Stap 5: Leg 3 plakjes spek dakpansgewijs naast elkaar. Maak nog een lange baan overdwars, zodat je een soort kruis hebt.

Stap 6: Vorm 4 staven van het gehakt, leg op het spek en vouw het spek om het gehakt heen.

Stap 7: Leg in een ovenschaal en bak circa 25 minuten in de oven.

Andijviestamppot

  • 4 personen
  • Bereiding circa 35 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr. cherrytrostomaten aan de tak
  • Zout en peper
  • Olijfolie extra vergine
  • 1,2 kg kruimige aardappels
  • 500 gr. andijvie
  • 3 bosuien
  • 65 gr. Kalamata olijven zonder pit
  • 200 ml crème fraîche

Extra benodigdheden: 

  • Pureestamper

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200° C (onder- en bovenwarmte).

Stap 2: Schil de aardappels, kook in een pan water met zout in circa 20 minuten gaar.

Stap 3: Leg de tomaten in een ovenschaal, besprenkel met olie, bestrooi met zout en peper en rooster 15-20 minuten in de oven.

Stap 4: Giet de aardappels af, laat even uitdampen en stamp ze fijn.

Stap 5: Snijd de andijvie en bosuien fijn en snijd de olijven grof.

Stap 6: Meng een goeie scheut olijfolie en de crème fraîche door de gestampte aardappels.

Stap 7: Schep de andijvie, olijven en de meeste bosui erdoor, houd wat groen achter voor garnering.

Stap 8: Breng de stamp op smaak met zout en peper en/of met de jus van de slavinken.

Stap 9: Schep op de borden en bestrooi met de achtergehouden bosui. Leg de geroosterd tomaten op de stamppot.

Tip: Ben jij gek op andijvie en ben je benieuwd naar nog meer recepten met andijvie als hoofdingrediënt?

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Anijsyoghurt met frambozen

  • 4 personen
  • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gr. Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels gestampte muisjes (broodbeleg) OF: 2 eetlepels poedersuiker + 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 citroen
  • 300 gr. frambozen
  • Paar muntblaadjes

Bereidingswijze

Stap 1: Meng de yoghurt met de gestampte muisjes.

Stap 2: Was en rasp de citroen boven de yoghurt en meng erdoor.

Stap 3: Schep de yoghurt met de frambozen in coupes of kommetjes.

Stap 4: Decoreer met gescheurde muntblaadjes.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore