Koken met Hugo!

Laab: kipgehakt in slablaadjes met rijst uit Laos én yoghurt met bramensaus en krokante kokos

19 september 2022 14:05 Aangepast: 19 september 2022 17:11

Vandaag kookt Hugo een krokant gerecht dat oorspronkelijk uit Laos komt. Het is een blaadje sla gevuld met rijst en gehakt, wat je vervolgens opeet als een soort wrap. Een simpel, lekker én gezond gerecht. Een ideaal recept om de week mee te beginnen. Als dessert

Het recept bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met het hoofdgerecht en verderop vind je de ingrediënten en bereidingswijze van het dessert: Yoghurt met bramensaus en krokante kokos. 

Kip, sla en rijst uit laos - Laab van kipgehakt

  • 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 330 gr. pandanrijst
  • Neutrale olie (bv arachide- of zonnebloemolie)
  • 500 gr. kipgehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 cm laoswortel
  • 1 bosje koriander (15 gr.)
  • 10 blaadjes munt
  • ½ limoen
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 theelepel lichtbruine suiker
  • Zout
  • 1 krop ijsbergsla, 2 kroppen little gem of 1 kropsla

Extra benodigdheden:

  • vijzel

Bereidingswijze

Stap 1: Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en rooster hierin 30 gram van de ongekookte pandanrijst in 5-10 minuten goudbruin. Haal dit uit de pan en laat afkoelen.

Stap 2: Spoel de overige rijst in een zeef onder de kraan totdat het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water en een snuf zout in een pan. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur laag en kook in circa 15 minuten gaar.

Stap 3: Verhit intussen de olie in de koekenpan en bak hierin het kipgehakt in circa 3 minuten gaar.

Stap 4: Pel en rasp de knoflook boven de pan. Hak de rode peper fijn. Schil en rasp 1 cm laos.

Stap 5: Bak de knoflook, peper en laos even mee met de kip.

Stap 6: Vermaal de geroosterde rijst met de vijzel.

Stap 7: Pluk en snijd de kruidenblaadjes fijn.

Stap 8: Meng in een kom de gemalen rijst met het limoensap, de vissaus, lichtbruine basterdsuiker en het kipgehakt. Proef en breng eventueel nog op smaak met extra zout of limoensap.

Stap 9: Haal de slabladeren en doe in een serveerschaal. Presenteer de slabladeren, gekookte rijst en het gehakt in aparte kommen op tafel. Serveer elk slablad met wat rijst en gehakt. 

TIP: Laoswortel is heel goed in te vriezen. Als je laos nodig hebt kun je het in bevroren toestand heel goed raspen en de rest van de laos weer terugdoen in de diepvries.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Yoghurt met bramensaus en krokante kokos

  • 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

Krokante kokos

  • 50 gr. geraspte kokos
  • 1 eiwit
  • 25 gr. suiker

Bramensaus

  • 350 gr. bramen
  • 2-4 eetlepels (vanille)suiker
  • ½ citroen
  • 500 ml Griekse yoghurt of hangop

Extra benodigdheden:

  • Bakplaat met papier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175°C (onder- en bovenwarmte)

Stap 2: Doe de bramen met de suiker en het citroensap in een steelpan. Breng aan de kook en kook op laag vuur in circa 10 minuten tot een saus. 

Stap 3: Meng in een kom het eiwit met de kokosrasp en suiker. Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede plaat. Bak circa 10 minuten in de oven en schep halverwege een keer om. Laat helemaal afkoelen.

Stap 4: Maak in glazen laagjes van yoghurt en bramensaus. Schep de krokante kokos erop en serveer.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore