Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Bisque van gamba’s met een knoflook-groenteschotel

Vandaag maakt Hugo een culinair gerecht dat je zo tegen zou kunnen komen op de menukaart van een Franse bistro. Voedselverspilling is een no-go in de keuken van Hugo en dus wordt de gamba optimaal benut in dit recept. De schalen komen terug in een heerlijke bisque en de gamba zelf in het hoofdgerecht boordevol groenten.

Het recept bestaat uit drie onderdelen. Hugo begint met de bereiding van de bisque van gamba’s. Verderop in het recept lees je hoe je de aioli en de groenteschotel maakt.

Bisque van gamba’s

  • Soep voor 4 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten:

  • 500 gr. rauwe ongepelde gamba’s met koppen
  • neutrale olie
  • 3 bospenen
  • 1 prei
  • 1 venkel
  • 3 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150 ml droge witte wijn
  • 75 ml pastis
  • 1 sinaasappel
  • 3 grote tomaten
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • zeef
  • staafmixer

Bereidingswijze

Stap 1: Pel de gamba’s en draai de koppen eraf. Knijp in de staart en verwijder de schaal. Houd de schalen en koppen apart en bewaar de gepelde gamba’s in de koelkast.

Tip: Snijd ondiep met een mesje in het midden van de gamba om de darm te verwijderen.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een soeppan en bak de garnalenschalen en koppen circa 3 minuten terwijl je het regelmatig doorroert.

Stap 3: Snijd intussen de peen, prei, venkel, knoflooktenen en ui grof. Je hoeft het niet te pellen of te wassen. Houd het venkelgroen apart en bak de groenten 2-3 minuten mee.

Stap 4: Voeg de tomatenpuree erbij en roerbak 1 minuut.

Stap 5: Blus af met de wijn en pastis.

Stap 6: Snijd de tomaten in stukken en snijd een stuk schil van de sinaasappel. Voeg de schil en de tomaten toe. Pers het sap van de sinaasappel en voeg dit ook toe.

Stap 7: Voeg wat water toe, zodat de groenten onderstaan. Laat de bisque 30 minuten zachtjes trekken op laag vuur.

Stap 8: Zet het vuur uit en gebruik de staafmixer om alles fijn te mixen tot een glad geheel.

Stap 9: Zeef de bisque vervolgens boven een pan, zodat de harde schaaldeeltjes eruit worden gevist. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 10: Bak de gamba’s in een scheutje olie.

Stap 11: Leg een paar gamba’s in soepborden en schep hier de bisque op. Hak het venkelgroen fijn en strooi het op de soep.

Aioli

  • Bereiding: 5-10 minuten

Ingrediënten:

  • 3 tenen knoflook
  • 2 eidooiers
  • 300 ml neutrale olie
  • zout
  • 1 citroen

Extra benodigdheden:

  • garde

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en rasp de knoflook boven een kom.

Stap 2: Voeg de eidooiers erbij.

Stap 3: Schenk langzaam in delen al kloppend de olie erbij, zodat een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout en citroensap.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Groenten en gamba’s met knoflooksaus - aioli of le grand aioli

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 500 gr. vastkokende aardappels
  • 250 gr. sperziebonen
  • 1-2 venkelknollen
  • 8 bospenen
  • 300 gr. rauwe gepelde gamba’s
  • neutrale olie
  • 200 gr. aioli (zie recept)
  • brood als bijgerecht

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de aardappels in royale stukken, doe ze in een pan, zet onder water, voeg een snuf zout toe en kook in circa 10 minuten gaar. Haal de pan van de warmtebron en laat het afkoelen.

Stap 2: Breng de eieren in een pan water aan de kook en laat 7 minuten zachtjes koken. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze.

Stap 3: Breng intussen nog een grote pan water aan de kook.

Stap 4: Maak de groenten schoon. Laat de wortels heel en laat er ook een stukje groen aanzitten.

Stap 5: Snijd de venkel in repen en bewaar het groen.

Stap 6: Kook de groenten beetgaar in het kokende water en spoel af met koud water.

Stap 7: Bak de gamba’s gaar in een scheutje olie.

Stap 8: Verdeel de groenten, aardappels, gehalveerde eieren en gamba’s over de borden of een grote schaal. Garneer met het venkelgroen en serveer de aioli met het brood als bijgerecht.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore