Koken met Hugo!

Italiaanse broodsalade met een supersnelle aardbeiengranita

14 september 2022 17:05

Haal Italië in huis met Hugo’s Italiaanse broodsalade van gestoofde groenten, met als dessert een aardbeiengranita met verse frambozen uit de moestuin. Tijdens de warme zomerdagen maken Italianen graag granita door fruitsap in de vriezer te zetten en elk half uur door te roeren. Hugo heeft hier een snellere variant van en laat zien hoe je dit zelf maakt. Met dit recept staat er een huisgemaakte granita op tafel in een handomdraai!

Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met de Italiaanse broodsalade en verderop in het recept lees je hoe je de aardbeiengranita maakt. 

Broodsalade met tomaat, venkel en paprika

  • Maaltijdsalade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten + oventijd

Ingrediënten:

  • 1 grote rode ui
  • 2 rode paprika’s of een gelijk gewicht aan kleintjes
  • 1 flinke venkel
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie (neutrale en extra vergine)
  • zout en chilivlokken
  • 1 oud stokbrood of ciabatta
  • 400 gr. tomaten
  • 1 theelepel suiker
  • 3 eetlepels sherryazijn of rode wijnazijn
  • 1 bosje basilicum

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snijd de ui in halve ringen.

Stap 2: Maak de paprika’s en venkel schoon en snijd ze in korte repen.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit de ui, paprika’s en venkel.

Stap 4: Pel en snijd twee tenen knoflook en voeg een snufje zout en chilivlokken toe aan de pan.

Stap 5: Draai het vuur laag, dek de pan af en laat de groenten circa 30 minuten stoven. Schep af en toe een keer om.

Stap 6: Verwarm de oven voor op 220˚C.

Stap 7: Snijd het brood in stukken.

Tip: Heb je droog brood over? Gooi het dan niet gelijk weg. Vaak kun je er nog van alles mee maken, zoals: croutons, geroosterde boterhammen, tosti’s of paneermeel.

Stap 8: Pel en rasp één teen knoflook boven een kom, voeg een flinke scheut olie, een snuf chilivlokken en een snuf zout toe. Meng het brood door de knoflookolie.

Stap 9: Verdeel het brood over een met bakpapier beklede plaat en bak in 8 minuten goudbruin en krokant. Zet de oven uit en laat het brood erin drogen.

Stap 10: Voeg als de groenten bijna gaar zijn een schepje suiker en 2 eetlepels azijn toe. Bak nog even kort en laat het afkoelen tot het lauwwarm is.

Stap 11: Snijd de tomaten in stukken en maak de tomaten aan met 1 eetlepel azijn en een snuf zout.

Stap 12: Meng vlak voor serveren de tomaten, basilicum, brood en gestoofde groenten. Verdeel het geheel over de borden en besprenkel met lekkere olijfolie.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Supersnelle aardbeiengranita

  • Nagerecht of tussendoortje voor 6 personen
  • Bereiding: circa 5 minuten

Ingrediënten:

  • 450 gr. bevroren aardbeien (diepvries)
  • 180 gr. poedersuiker
  • 1 citroen
  • 120 ml water

Extra benodigdheden:

  • Keukenmachine
  • Diepvriesbestendige bak met deksel

Bereidingswijze

Stap 1: Maal het bevroren fruit fijn met suiker, het citroensap en water.

Stap 2: Serveer direct of bewaar het in een diepvriesbestendige bak.

Eet smakelijk!

Wist je dat diepvriesaardbeien die vers zijn ingevroren gewoon hun vitaminen behouden. Het is dus net zo gezond om diepvriesaardbeien te gebruiken in dit recept!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore