Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Dandan noedels met een oosterse salade van komkommer en oesterzwammen

De Aziatische keuken is de afgelopen jaren erg populair geworden in Nederland. Verbazingwekkend is het niet, want met noedels en rijst als basis is het makkelijk om in een mum van tijd een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Hugo doet het ook liever rustig aan op dinsdagen. Hij maakt vandaag dandan noedels met gehakt en een lekkere oosterse salade van komkommer en oesterzwammen.

Hugo begint met het maken van de salade van oesterzwammen en komkommer, met een klassieke Aziatische dressing. Verderop in het recept lees je hoe je de dandan noedels maakt.

Salade van komkommer en oesterzwammen

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 komkommer
  • 150 gr. oesterzwammen
  • 1 bosui
  • ½ krop eikenbladsla
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 theelepel kristalsuiker

Extra benodigdheden: schone doek of keukenpapier

Bereiding

Stap 1: Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.

Stap 2: Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan. Let op: dit kan erg hard gaan! 

Stap 3: Halveer de komkommer overlangs en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer schuin in plakjes.

Stap 4: Scheur de oesterzwammen in dunne reepjes en blancheer 2 minuten in het kokende water. Haal ze daarna uit de pan en spoel met koud water. Laat goed uitlekken en dep droog met een schone doek of keukenpapier. Als er te veel vocht in de oesterzwammen zit, dan wordt de dressing met olie namelijk niet geabsorbeerd.

Wist je dat... de oesterzwammen hun naam te danken hebben aan de vorm. Het heeft namelijk aardig wat weg van de oester. Ze worden ook wel eens kalfsoesterzwammen genoemd, omdat hij een beetje naar kalfsvlees smaakt wanneer je hem roostert. Maar ook vanwege zijn vlezige structuur.

Stap 5: Snijd de bosui in dunne ringen en pluk de slabladeren.

Stap 6: Meng de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en kristalsuiker en de geroosterde sesamzaadjes in een kom. Proef en breng op smaak met zout. Voeg de komkommer en oesterzwammen toe en laat de dressing even intrekken.

Stap 7: Voeg de sla en bosui toe en meng het geheel door. Serveer de salade op een bord.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dandan noedels

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • neutrale olie
  • 200 gr. half-om-half of varkensgehakt
  • 1 augurk
  • 2 theelepels lichte sojasaus
  • zout en (witte) peper
  • 400 gr. tarwenoedels
  • 2 bosuien

Saus

  • 1 grote teen knoflook
  • 8 eetlepels vloeibare pindakaas
  • 4 eetlepels lichte sojasaus
  • 4 eetlepels zwarte azijn of balsamico-azijn ½ chili-olie of naar smaak
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • zout

Bereiding

Stap 1: Verhit een scheut olie in een wok en bak het gehakt in 5 minuten goudbruin.

Stap 2: Hak de augurk heel fijn en bak 1 minuut mee met het gehakt. Breng de augurk op smaak met de sojasaus en peper en zet het vuur uit.

Tip: Wil je dit gerecht traditioneel Aziatisch maken? Vervang de augurk dan voor kimchi. Dit kun je kopen bij toko's.

Stap 3: Pel en rasp de knoflook voor de saus boven een kom.

Stap 4: Voeg de pindakaas, sojasaus, azijn, chili-olie en suiker toe.

Tip: De (biologische) 100% pindakaas is gemaakt van fijngemalen pinda’s en is vloeibaarder dan grove, stevige pindakaas. Ideaal voor in sauzen dus!

Stap 5: Verdun de saus met een scheut water. Roer, proef en breng eventueel op smaak met een snuf zout.

Stap 6: Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 7: Snijd intussen de bosui in dunne ringen.

Stap 8: Verdeel de saus over vier kommen. Giet de noedels af, verdeel over de kommen en schep hierop het gehakt.

Stap 9: Garneer het gerecht met de bosui en roer het net voordat je begint met eten door.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore