Koken met Hugo!

Franse linzensalade met gerookte kip én roomrijst met nazomerfruit

12 september 2022 17:45

De verspillingsvrije week is begonnen en daarom gaat Hugo tijdens het maken van dit recept extra bewust om met zijn producten. Er staat een simpele linzensalade met gerookte kip op het menu, met als dessert een zoete roomrijst afgetopt met vers nazomerfruit. Uiteraard geeft Hugo je ook weer nuttige tips en tricks voor in de keuken.

Het recept bestaat uit twee delen. Hugo begint met de Franse linzensalade met gerookte kip. Verderop in het recept lees je hoe je de roomrijst met nazomerfruit maakt.

Franse linzensalade met gerookte kip

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten (houd er daarnaast rekening mee dat het gerecht tijd nodig heeft om af te koelen)

Ingrediënten:

  • 1 winterpeen
  • 2 sjalotten
  • 200 gr. kleine groene of kleine bruine linzen & beluga linzen
  • 3 eetlepels dragonazijn
  • 2 theelepels pittige mosterd
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 1 komkommer
  • 1 bos radijzen
  • 75 gr. gemengde pitten
  • 200 gr. gerookte scharrelkipfilet
  • klein bosje basilicum en/of eetbare bloemen
  • stokbrood als bijgerecht

Bereidingswijze

Stap 1: Schil en snijd de peen in kleine blokjes. Pel en halveer 1 sjalot en snijd de halve sjalot in hele kleine blokjes. Houd de andere helft apart.

Tip: Krijg je snel traanogen van uien? Neem een slok water en houd deze in je mond terwijl je de ui snijdt.

Stap 2: Doe de linzen met de peen, een snuf zout en de (eventueel ongepelde) gehalveerde sjalot in een pan. Voeg water toe totdat de linzen 2 cm onderstaan en breng aan de kook.

Zelfs het velletje van de sjalot is een echte smaakmaker! Je kunt het vel er daarom gerust omheen laten zitten wanneer je deze in de pan doet.

Stap 3: Draai het vuur laag en kook de linzen in circa 20 minuten gaar. Het is de bedoeling dat de linzen al het vocht opnemen en nét droog koken. Laat de linzen afkoelen en verwijder de sjalot.

Hugo’s linzencollege: Wist je dat er verschillende soorten linzen bestaan? Le Puy linzen worden graag gebruikt door chefs, omdat de linzen stevig van textuur zijn en daardoor niet hun vorm verliezen. Hierdoor zijn ze ideaal voor in een salade, maar niet voor in de soep. Dan zijn er ook nog de mooie, zwarte Beluga linzen, bruine en de rode linzen.

Stap 4: Doe de azijn en mosterd in een kom. Voeg al kloppend de olijfolie erbij. Breng op smaak met zout en peper. Pel en snipper de tweede helft van de sjalot fijn en meng de sjalot in de kom.

Stap 5: Snijd de komkommer in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in kleine blokjes.

Tip: De zaadlijsten van de komkommer zitten vol met water met als resultaat een waterige salade. Om voedselverspilling te voorkomen kun je de zaadlijsten daarentegen wél gebruiken voor een lekkere kan komkommerwater of als verdunner voor je vitaminerijke smoothie.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 6: Snijd de worteltjes en bladeren van de radijzen en snijd de radijzen in plakjes. Schep de komkommer, radijzen, linzen en peen vervolgens door de dressing.

Stap 7: Rooster de pitten lichtbruin.

Stap 8: Schep de salade in diepe borden of kommen. Snijd de kip in plakjes en leg het op de salade. Bestrooi de salade met de lichtgeroosterde pitten.

Stap 9: Bestrooi de salade met basilicumblaadjes en/of eetbare bloemen. Serveer het samen met stokbrood.

Roomrijst met nazomerfruit

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 25 minuten (houd er daarnaast rekening mee dat het gerecht tijd nodig heeft om af te koelen)

Ingrediënten:

  • 100 gr. dessertrijst
  • 500 ml volle melk
  • 75 gr. suiker
  • 1 vanillestok
  • stuk sinaasappelschil
  • 250 ml slagroom
  • seizoensfruit naar keuze

Bereidingswijze

Stap 1: Doe de rijst samen met de melk en suiker in een steelpan.

Stap 2: Snijd de vanillestok overlangs open, schraap het merg eruit en voeg het toe aan de steelpan.

Tip: Gooi het vanillestokje vooral niet weg, maar doe het bijvoorbeeld in een pot met suiker om zelf vanillesuiker te maken.

Stap 3: Voeg een stuk dungesneden oranje sinaasappelschil toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst in 13 tot 15 minuten gaarkoken. Roer het regelmatig door. Laat de gaargekookte rijst vervolgens helemaal afkoelen en verwijder de sinaasappelschil.

Stap 4: Klop de slagroom lobbig en spatel door de afgekoelde rijst.

Tip: Als laatste toevoeging aan het mengsel kun je eventueel wat roomboter, een eidooier of ongezoete slagroom opkloppen voor een romige rijst.

Stap 5: Schep de roomrijst in glazen of coupes. Snijd het fruit eventueel in partjes en verdeel het fruit mooi over de glazen.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore