Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin Lekker Leven

Een heerlijke tuin met vakantiesferen voor Bas en Odine

Tom is deze week aan de slag gegaan in de tuin van Bas en Odine in het Zuid-Hollandse Oegstgeest. Het probleem? Hun huis is heerlijk, maar de tuin is verouderd en matcht totaal niet bij het huis. Aan Tom de vraag of hij hier een fijne mediterrane tuin van kon maken die wél bij de woning past.

Na 13 jaar op studentenkamers en een flatje te hebben gewoond werd het tijd voor een eigen stek mét tuin. Bas en Odine kochten het huis van hun (schoon)vader over, gingen flink aan de bak en maakten er van binnen helemaal hun eigen plekje van. Alleen van buiten klopte het plaatje nog niet helemaal. 

De tuin is lekker groen, maar ook een tikkie verwilderd. Hoewel ze echt wel van groen houden, hebben ze er nog niet zo veel ervaring mee en is dit toch niet helemaal hun smaak. Wat ze wél willen zien? Een tuin die hen terugbrengt naar hun favoriete vakanties in Spanje en Italië. Oftewel: een mediterrane tuin. Denk aan natuurlijke materialen, aardse tinten en lekker veel groen. Aan Tom de opdracht om dat voor elkaar te boksen

Het ontwerp 

Er is in het ontwerp van de vernieuwde tuin gekozen voor een nieuwe, gedeeltelijke bestrating met organische vormen. Daarnaast komt er nog een gazon in de tuin, eveneens met ronde vormen. Tegen het schuurtje komt er over de hele breedte van de tuin een mooie houten vlonder, met daarboven een pergola van bamboepalen. Daarnaast komen er langs de hele tuin borders bomvol planten. Tot slot kan een lekkere loungeplek natuurlijk niet ontbreken, dus die komt op de vlonder én op het terrasje tegen het huis aan. 

Groene haag 

Groen, dat was de tuin dus al. Alleen mocht het wel iets minder wild. De grote hederahaag mag dan ook absoluut blijven, maar kreeg wel een lekkere snoeibeurt.

Relaxvlonder

Tom heeft een fijn vlonderterras van Douglashout gecreëerd waar Bas en Odine lekker kunnen relaxen op de lounge sofa. De vlonder loopt overigens schuin af en er zitten kieren tussen waardoor het regenwater gemakkelijk weg kan lopen. 

 

Om te voorkomen dat er straks onkruid tussen de vlonderplanken door groeit, ligt er onder de vlonder nog een laag anti-worteldoek én oude hergebruikte tegels. Daarnaast liggen er natuurlijk ook nog hardhouten draagbalken (van resthout) onder. 

Vakantiesferen 

Bas en Odine wilden heel graag het vakantiegevoel in hun eigen tuin proeven en dat kun je natuurlijk het beste doen door nét even andere materialen te gebruiken. Daarom heeft Tom een te gekke pergola gemaakt van bamboe. 

Organische vormen 

Om naast de strakke vlonder wat contrast toe te voegen zijn er ook veel organische vormen aan de tuin toegevoegd. Zo is er een looppad van organisch gevormde betontegels geplaatst en hebben de borderranden – die eveneens gemaakt zijn van de oude tegels – ook ronde vormen. 

De tegels lopen door tot aan het huis, zodat daar ook nog een fijne zithoek kon worden gecreëerd. 

Gazonnige tuin

Ook mag een gazon natuurlijk ook niet ontbreken in deze groene en zonnige tuin. Goed voor de waterafvoer, maar ook extra fijn op warme, zomerse dagen aangezien het ook voor extra verkoeling zorgt. 

Planten

Qua beplanting is er uiteraard gekozen voor groen met een vakantietintje. Zo heeft Tom tegen de pergola en schutting onder andere gekozen voor de trompetklimmer; een klimplant die flink de hoogte in gaat en ‘s zomers prachtige, gele trompetvormige bloemen krijgt. 

Een andere opvallende plant in de tuin is het Nieuw-Zeelands Vlas, met zijn zwaardvormige bladeren. Ze zijn er in allerlei maten en kleuren, maar in deze tuin is er gekozen voor de groene én roodbruine variant. Een prachtige plant die na een paar jaar zelfs bloemen kan krijgen. Bovendien is ‘ie winterhard en het is geen ramp als je ‘m af en toe vergeet water te geven. Ook wel fijn! 

Ook heeft Tom de Agapanthus – of Afrikaanse lelie – een mooi plekje in de tuin gegeven, één van zijn persoonlijke favorieten. Een prachtige plant die goed tot zijn recht komt in een border, maar ook prima in een kuip kan staan. Daarnaast kan de bananenplant natuurlijk ook niet ontbreken. 

De planten die op het moment van aanplanten direct al voor kleur zorgen zijn onder andere de Rijstebloem met z’n bijzondere, roze bloemknoppen en de Klokjesbloem met z’n paarse bloemetjes. 

Al met al een lekker groene, kleurrijke én onderhoudsvriendelijke tuin waar Bas en Odine heel wat zomers van kunnen genieten. Ze zouden er haast niet meer van op vakantie hoeven!