Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Friszoete citroen-meringuetaart

Vandaag maakt Hugo een citroen-meringuetaart. De taart was van oudsher een symbool van rijkdom en vriendelijkheid. Het is een Franse klassieker, maar kent zijn oorsprong uit Zwitserland. Een taartje om je vingers bij af te likken zowel als tussendoortje, bij een high tea of als dessert.

Het recept bestaat uit drie verschillende onderdelen. Hugo begint met het maken van het deeg, aangezien dit een tijdje moet rusten. Daarna maakt hij de citroenvulling en vervolgens de meringue. Tot slotte voegt Hugo alles samen door de bodem te bekleden met de citroenvulling en de meringue.

 Citroen-meringuetaart

  • Bereiding circa 90 minuten

Ingrediënten:

Deeg

  • 125 gr. koude ongezouten roomboter + extra voor invetten
  • 225 gr. bloem
  • 80 gr. poedersuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel koud water
  • Snuf zout
  • 300 gr. lemon curd (zie recept verderop) of eventueel kant-en-klaar
Tip: Laat het deeg een tijdje afkoelen in de koelkast. Hoe koeler het deeg, hoe meer de boter gaat stollen. Het deeg werkt dan mooier en is makkelijker om uit te rollen met de deegroller.

Meringue

  • 3 eiwitten
  • 100 gr. kristalsuiker
  • 100 gr. poedersuiker
  • Frambozen voor garnering

Extra benodigheden:

  • keukenmachine
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • deegroller
  • quichevorm (met uitneembare bodem 24 cm)
  • blindbakvulling (bakparels, rauwe rijst of gedroogde peulvruchten)
  • mixer
  • crème brûlee brander of hobbygasbrander

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de koude boter in blokjes.

Stap 2: Maal voor het deeg de bloem, poedersuiker en boter in de keukenmachine tot een kruimelig deeg.

Stap 3: Voeg terwijl de machine draait de eidooiers en het water toe en draai kort tot een samenhangend deeg.

Stap 4: Maak een bal van het deeg, druk plat, wikkel in plasticfolie en leg minstens een half uur in de koelkast.

Stap 5: Verwarm de oven voor op 160°C.

Stap 6: Vet de taartvorm in met boter.

Stap 7: Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 5 mm dik.

Stap 8: Bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd de randen bij en prik met een vork in de bodem.

Stap 9: Bekleed de taartvorm met bakpapier en vul met noodvulling. Bak 15 minuten in de oven.

Stap 10: Verwijder het bakpapier en de blindbakvulling en bak nog 20 minuten of tot het deeg licht goudbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Stap 11: Verdeel de lemon curd over de taartbodem met behulp van een spuitzak of lepel.

Stap 12: Klop in een brandschone (en droge) kom de 3 eiwitten schuimig en voeg langzaam de kristalsuiker in drie delen toe. Klop de eiwitten helemaal stijf.

Tip: Voeg de kristalsuiker in drie delen toe en op het laatst de poedersuiker. Je krijgt dan perfect glanzend en mooi stevig eiwitschuim.

Stap 13: Spatel de poedersuiker erdoor.

Stap 14: Schep of spuit met een spuitzak het eiwitschuim op de taart. Brand lichtbruin met de brander. Decoreer eventueel met frambozen.

Citroenvulling (Lemon curd)

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 3 (biologische) citroenen
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • 200 gr. suiker
  • 150 gr. koude roomboter

Extra benodigheden:

  • keukenmachine
  • taartvorm van 18 cm
  • gasbrander

Bereidingswijze:

Stap 1: Was, rasp en pers de citroenen.

Stap 2: Meng de suiker, 3 hele eieren, 2 eidooiers, citroensap en -rasp in een steelpan.

Tip: Gooi het eiwit niet weg. Dit heb je later nodig voor de topping, daar is eiwitschuim voor nodig.

Stap 3: Verwarm al roerend, tot de suiker is opgelost en de ingrediënten goed gemengd zijn.

Stap 4: Snijd de koude boter in blokjes.

Stap 5: Voeg al roerend blokje voor blokje de boter toe.

Stap 6: Roer als alle boter toegevoegd is nog een minuut, tot de lemon curd ingedikt is. Maar let op dat je het niet laat koken en haal de pan van het vuur als de lemon curd vla dikte heeft.

Stap 7: Laat dit helemaal afkoelen, zodat de lemon curd nog wat steviger wordt. Gebruik de lemon curd in de citroen-meringuetaart of geef het bij scones of smeer het op cake. De overgebleven lemon curd kun je gewoon in de koelkast bewaren. 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore