Ga naar de inhoud
Tuintips van Tom

Tuintips van Tom: 5 groenten om in het najaar in de kas te zaaien

Na een warme zomer verandert het seizoen nu toch echt en gaan we richting de herfst. De volle groene bladeren beginnen al uit te drogen en te verkleuren. Het wordt een stuk vochtiger, waardoor de oogst gevoeliger is voor schimmels. Welke groenten kan je dan nog wél zaaien in de kas? Tom zet er vijf voor je op een rij.

1. Slasoorten

Een frisse salade is nog steeds een goed idee wanneer de temperaturen gaan dalen. Een van de makkelijkste groenten om te planten zijn namelijk slasoorten. In de herfst zaai je slasoorten als rucola en veldsla het beste in de kas. Maar ook bataviasla en de little gem kan je in deze periode van het jaar prima zaaien.

2. Bladgroenten

Bladgroenten zoals spinazie zorgen ervoor dat je vitaminen binnenkrijgt tot in het najaar. Kies dan voor de winterspinazie die lekkere grote, vlezige bladeren maakt. Het fijne aan spinazie is dat ze snel groeien, met als gevolg dat je meestal al na 4 tot 6 weken kan oogsten.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

3. Radijs

Heb je een kleine kas in de tuin? Dan is de radijs een passende keuze. Hij neemt weinig ruimte in beslag en heeft maar een klein beetje compost nodig. Het radijszaad zaai in een ondiep geultje, afgedekt met een dun laagje aarde. Je onderhoudt de radijs door hem regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de grond niet heel nat, maar ook zeker niet uitgedroogd aanvoelt.

4. Winterpostelein

Winterpostelein is vaak een vergeten groente, maar wel een hele gezonde. Het is een klein en stevig plantje dat een beetje knapperig van textuur is. De groente heeft een frisse en bitterzure smaak én het barst van de vitamine C. Ook zit het boordevol mineralen zoals magnesium, calcium en ijzer.

Zodra je begint met zaaien is het belangrijk dat de grond goed vochtig is, zodat de zaadjes kunnen ontkiemen. De winterpostelein kan je gerust breedwerpig uitzaaien. Je pakt een handje zaadjes en verspreidt het al strooiend over de grond. Strooi er daarna nog wat grond over en vermeng het al harkend met de zaadjes.

5. Koolsoorten

Kool is dé ideale groente voor het najaar. Zelf plant Tom dit keer witte kool, rode kool en bloemkool in de kas. Ben je een liefhebber van oosterse gerechten? Dan kan je natuurlijk ook paksoi, Chinese kool en spitskool zaaien.

Ook bij deze groentesoort is het belangrijk dat je de grond licht bevochtigt. Een drassige grond is niet goed voor de kool, anders gaat hij snel beschimmelen en bederven. Van tevoren is het goed om te bedenken hoe groot de groente wordt, vertelt Tom. De kool zet je 40 tot 60 centimeter uit elkaar, afhankelijk van hoe groot je de kool wil hebben. Daarentegen zijn spinazie en winterpostelein maar hele kleine plantjes, die dus minder ruimte nodig hebben dan de kool.

Fotocredits

Dit is een artikel van