Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Steak tartare met friet en een kruidensalade met vinaigrette

Vandaag wordt er gekookt vanuit de bistro keuken, die in Nederland vooral aangeboden wordt in brasseries. In de keuken serveren ze graag verse friet, een mooie frisse salade en een steak tartare. Hugo gaat een klassieke verse steak tartare maken met daarnaast verse friet volgens het recept van Hugo's moeder. Geserveerd met een kruidensalade met een Franse vinaigrette.

Het recept bestaat uit vier onderdelen. Hugo begint met het maken van de perfecte friet volgens zijn moeders recept. Daarna maakt hij de kruidensalade met een vinaigrette. Vervolgens maakt hij de zelfgemaakte mayonaise voor bij de friet. En dan niet te vergeten, het klassieke hoogtepunt; de steak tartare. Verderop in het artikel vind je de ingrediënten en bereidingswijze van het recept.

Steak tartare

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 600 gr. biefstuk, runderhaas of runderbavette (evt. fijngesneden door slager)
  • 1 sjalot
  • 1 klein bosje krulpeterselie
  • 1 eetlepel kappertjes + extra voor decoratie
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 2 theelepels worcestersaus
  • Goeie scheut olijfolie extra vergine
  • 2-3 eidooiers
  • zoutvlokken en versgemalen peper
  • tabasco naar smaak

Extra benodigdheden:

  • steekring doorsnede 12-14 cm
Optioneel: Tomatenketchup, eventueel augurken of cornichons, mayonaise, eetbare bloemen (zoals borage en/of viooltjes).

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de sjalot ragfijn. Hak de peterselie en kappertjes fijn en houd apart.

Stap 2: Snijd het vlees eerst in plakjes, vervolgens in reepjes en dan in heel fijne blokjes.

Tip: Leg het vlees 20-30 minuten in de diepvries. Hierdoor kan je veel mooiere en dunnere plakken van het vlees snijden. Van die plakken kan je hele mooie repen snijden, die je tot slot in blokjes snijdt.

Stap 3: Doe het vlees in een kom en meng met de gehakte kappertjes, meeste peterselie, mosterd, worcestersaus, een scheut olijfolie en eidooier.

Stap 4: Breng op smaak met zout, peper en tabasco

Stap 5: Plaats de steekring op een bord en schep met een lepel het vlees erin. Druk iets aan en verwijder de ring.

Stap 6: Decoreer met peterselie, kappertjes en eventueel eetbare bloemetjes.

Tip: Je kan eventueel kleine eidooiers presenteren op de steak tartare, meng die er dan dus niet doorheen.

Kruidensalade met vinaigrette

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 3 eetlepels dragonazijn
  • 6 eetlepels olijfolie extra vergine
  • Zout en peper
  • 1 bos bieslook
  • Klein bosje kervel
  • 1 kropsla

Bereidingswijze:

Stap 1: Klop een vinaigrette van mosterd, azijn en olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Stap 2: Snijd de bieslook en kervel fijn.

Stap 3: Scheur de slablaadjes, meng met de kruiden en maak de salade aan met de vinaigrette.

Frieten/frites

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1,2 kg iets kruimige grote aardappels
  • olie voor frituren
  • zout

Extra benodigdheden:

  • schone doek
  • pan voor frituren

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de frituurolie tot 150ºC.

Stap 2: Snijd dikke frieten van de ongeschilde aardappels. Maak ze goed droog met een schone doek en bak ze in porties circa 5 minuten voor. Laat helemaal afkoelen.

Stap 3: Bak ze vlak voor het serveren af op 180 ºC tot ze goudbruin zijn.

Niks
Elke week de leukste tips en weetjes!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zelfgemaakte mayonaise

  • Saus
  • bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 eidooier
  • Zout
  • 1/2 eetlepel dijonmosterd
  • 2 theelepels dragonazijn of citroensap
  • 150 ml neutrale olie

Bereidingswijze:

Stap 1: Doe de eidooier met een snuf zout, de mosterd en azijn of citroensap in een kom.

Stap 2: Klop met een garde en voeg, al kloppend, langzaam druppelsgewijs de olie toe, zodat de saus gaat binden.

Stap 3: Doe over in een potje of kommetje.

Tip: Doe de olie in een schenkfles. Door de schenkfles kan de olie druppelend toegevoegd worden aan de zure ingrediënten in de kom. Hierdoor kan de olie goed opgenomen worden in het mengsel en bindt 'ie beter.
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore