Koken met Hugo!

Courgettetaart van de plaat en courgettesoep met geitenkaas en soepstengels

05 september 2022 17:14 Aangepast: 06 september 2022 10:47

Op een maandag kiest Hugo het liefst voor een makkelijk én duurzaam recept. Met dezelfde ingrediënten laat hij zien hoe je twee totaal verschillende recepten maakt op basis van courgette en bladerdeeg.

Hugo laat zien dat je met courgette alle kanten op kunt. Als eerste maakt hij een courgettetaart van de plaat met een duurzame, zachte geitenkaas. Ondertussen begint hij aan de courgettesoep met soepstengels, waar hij nog maar één ander ingrediënt voor nodig heeft: bouillon.

Courgettetaart van de plaat

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten + 30 min oventijd

Ingrediënten:

  • 200 gr. zachte geitenkaas zonder korst
  • 1 eetlepel slagroom
  • 1 theelepel komijnzaad
  • zout en peper 1 ei
  • 1 courgette
  • neutrale olie
  • 1 dunne prei
  • 1 rol bladerdeeg
  • bosje munt

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2: Verbrokkel de geitenkaas boven een kom. Roer deze vervolgens los met de slagroom, de komijn, zout en peper. Het mengsel is goed als de meeste klontjes zijn opgelost in de room.

Stap 3: Klop het ei los in een ander kommetje en roer de helft door het kaasmengsel.

Stap 4: Schaaf de courgette met een kaasschaaf in lange plakken en snijd de prei in dunne ringen.

Stap 5: Meng in een kom de courgette met een snuf zout, peper en een scheutje olie.

Stap 6: Leg het bladerdeeg op de bakplaat. Houd een centimeter van de rand vrij en bestrijk het deeg (behalve de randen) met het geitenkaasmengsel.

Tip: Als er vulling op het bladerdeeg ligt dan gaat het minder rijzen. Door de randen vrij te houden ontstaat er een mooie bolling in de randen.

Stap 7: Verdeel de prei over de plaattaart en leg de courgettelinten er losjes bovenop. Kruimel er vervolgens nog een paar stukjes geitenkaas over.

Stap 8: Bestrijk de randen van de taart met ei en bestrooi het eventueel met zeezout.

Stap 9: Bak de plaattaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Stap 10: Verscheur de munt en strooi de blaadjes vlak voor het serveren over de plaattaart.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Courgettesoep met geitenkaas en soepstengels

  • hoofdgerecht voor 4 personen
  • bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 dunne prei
  • neutrale olie
  • 2 courgettes
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 liter groentebouillon
  • 125 ml slagroom
  • 150 gr. zachte geitenkaas (zonder korst)
  • klein bosje munt

Extra benodigdheden:

  • staafmixer

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Snijd de prei in dunne, halve ringen.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een grote pan en bak de prei 5 minuten.

Stap 4: Snijd de courgettes in halve plakken. Voeg toe aan de pan en bak nog 10 minuten. Schep ze af en toe om.

Tip: Het bakken en garen van courgette en prei vóór het toevoegen van de bouillon geeft veel meer smaak. Dit zorgt er namelijk voor dat de groentesuikers karamelliseren, met als resultaat een heerlijke soep.

Stap 5: Leg het deeg voor de stengels plat op de bakplaat.

Stap 6: Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee. Bestrooi de stengels met zout en komijn.

Tip: Je kunt de stengels ook met andere kruiden bestrooien, bijvoorbeeld rozemarijn of sesamzaadjes.

Stap 7: Snijd het deeg in repen, draai er spiralen van en leg ze op de bakplaat. Bak de soepstengels in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant.

Stap 8: Voeg een beetje van de bouillon toe aan de groenten en pureer tot een gladde soep. Voeg daarna de overige bouillon en slagroom toe en verwarm.

Tip: Als de soep te stevig is, dan kan je hem alsnog verdunnen door meer bouillon toe te voegen.

Stap 8: Kruid de soep met zout en peper. Pluk de muntblaadjes en snijd er dunne reepjes van. Deze kun je over de courgettetaart en straks ook over de soep strooien.

Stap 9: Schenk de soep in een kom en verbrokkel de geitenkaas en laatste reepjes munt erover als garnering. Serveer deze met de soepstengels.

Eet smakelijk!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore