Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een kleurrijke familietuin voor Farid en Laura

01 september 2022 14:50 Aangepast: 01 september 2022 18:09

Farid en Laura zijn dit jaar verhuisd naar hun eerste ‘grotemensenhuis’ in Vinkeveen. De verbouwing zit er eindelijk op en hun huis is mooi opgeknapt. Maar hun tuin, of nou ja zeg maar gerust ‘parkeerplaats’ is alles behalve sfeervol. Daar mag Tom verandering in brengen!

Zoals je hieronder ziet bestaat de tuin vooral uit tegels, tegels en nog eens tegels. En zelfs voor mensen zonder groene vingers is dit iets te veel steen. Aan Tom en zijn team de taak om hier een groenere en sfeervollere tuin van te maken, zónder dat ze hier een dagtaak aan hebben qua onderhoud. 

De oude situatie. De oude situatie.

Van wens naar ontwerp 

Hun wens: een fijne plek waar ze lekker kunnen relaxen, met meer bloeiende planten en groen. Maar… het moet wel onderhoudsvriendelijk zijn, want Farid en Laura hebben helaas geen groene vingers. Ook zouden ze  – met oog op de komst van hun eerste kindje – graag een gazonnetje en een pergola in hun tuin zien. Zo kan hun dochter lekker spelen in het gras en kunnen ze later eventueel een schommel aan de pergola bevestigen. 

Recyclen maar

Allereerst heeft Tom met z’n team een aantal van de grote tegels verwijderd, maar niet weggegooid. Deze waren nog in prima staat, dus hebben ze deze gebruikt om het terras tegen het huis aan te vergroten. Verder is ook het grootste gedeelte van de kleine klinkertjes verwijderd, zodat er een mooi looppad gemaakt kon worden die de verschillende delen van de tuin met elkaar verbindt.

Dit looppad bestaat uit grote tegels van ruim een meter breed. De tegels zijn gemaakt van beton, maar hebben een houtlook motief. Zo ontstaat er een warme en natuurlijke uitstraling, maar gaat het materiaal wel een stuk langer mee dan wanneer je voor écht hout zou kiezen. 

Pergola

Ook is er een mooie, maar simpele pergola geplaatst tussen de twee terrassen in. Farid had deze wens al zodat er in de toekomst een schommel aan gehangen kan worden, maar daarnaast is een pergola natuurlijk ook fijn om planten tegen te laten klimmen en om eventueel een schaduwdoek aan te bevestigen. 

Tegen de pergola zijn een paar mooie klimplanten geplaatst. Aan de ene zijde van de pergola groeit er een druif en aan de andere kant een Blauweregen (Wisteria sinensis). Beiden zullen razendsnel groeien en uitlopen en de Blauweregen krijgt in de maanden mei en juni prachtige trossen blauwe bloemetjes. 

Vlonderterras

Naast het terras waar het aanstaande gezin lekker kan dineren heeft Tom ook nog een ‘relax terras’ gecreëerd. Oftewel: een fijne zithoek waar lekker gelounged kan worden. Met behulp van Douglashouten planken is er een verhoogde vlonder gecreëerd, bovenop de bestaande tegels. Dit houtsoort is perfect voor buitengebruik en gaat superlang mee. Bovendien helpt het dat er tussen de vlonder en de tegel nog genoeg lucht is, zodat het kan blijven ventileren wanneer het heeft geregend. 

Verhoogde bloembakken

Van antracietkleurige betonblokken heeft Tom twee grote, verhoogde bloembakken gemaakt. Zo kan er lekker veel (onderhoudsvriendelijk) groen aan de tuin worden toegevoegd én ontstaat er een extra knusse zithoek op de vlonder. Daarbij zorg je met verhoogde elementen in de tuin ook nog voor extra diepte in je tuin, dus het heeft optisch gezien ook nog z’n voordelen!

In de bloembak tegen het schuurtje aan heeft Tom overigens expres voor hoge beplanting gekozen, zodat deze met de tijd lekker de hoogte in gaan en de muur zo veel mogelijk bedekken. 

Fruit plukken uit eigen tuin

Naast een speelgazon en de vele planten in de borders heeft Tom ook nog een ander soort groen toegevoegd aan de tuin: een perenboom! Deze laagstam fruitboom geeft de tuin karakter, maar buiten dat is het natuurlijk ook erg leuk om je kinderen zo te laten zien waar peren nou eigenlijk vandaan komen. 

Kliko’s wegwerken met groen 

Omdat de afvalcontainers achterin de tuin een doorn in het oog waren voor Farid en Laura moest daar ook iets op bedacht worden. Dit keer geen houten ombouw, maar een groene ombouw! Tom heeft nóg meer tegels uit de tuin gewipt om twee mooie olijfwilgen (of ook wel zilverbessen) te planten. Dit is een heel sterke struik die je vaak bij de kustgebieden ziet. Oftewel: een struik die goed tegen zilte zeelucht en harde wind kan. Bovendien is ‘ie groenblijvend, waardoor ze het hele jaar door voor kleur in de tuin zorgen én de kliko’s altijd goed verbergen. 

Groene schutting

Ook de houten schutting wordt zoveel mogelijk bedekt met groen, waaronder met de Amerikaanse sering (Ceanothus thyrsiflorus). Een frisse plant die snel met glanzend blad en blauwe bloemetjes die snel in de breedte uitloopt. Perfect voor tegen een schutting dus! 

Een groot kleurenspektakel

Naast veel groen is een tuin natuurlijk niet compleet zonder wat felle kleuren. Daarom heeft Tom lekker veel bonte kleuren toegevoegd door middel van bloeiende planten, zoals de Lupine (Lupinus), Hortensia, Bergamotplant (Monarda) en het Purperklokje (Heuchera). 

Een waar kleurenspektakel om te zien én een snoepwinkel voor de vlinders en bijen! 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore