Ga naar de inhoud
RTL Wonen

3 simpele manieren om wespen te verjagen in plaats van te vangen

Ondanks dat wespen nuttige beesten zijn (ja, echt waar), zijn we over het algemeen niet zo fan van de insecten. Hun opdringerige gezoem en het risico op een pijnlijke steek maakt menig mens behoorlijk zenuwachtig en angstig. Wil je ze liever niet doden, dan kun je ze natuurlijk ook verjagen in plaats van vangen.

Het is voor veel mensen behoorlijk verleidelijk om geel-zwarte rakkers te vangen en te doden. Toch is het goed om te beseffen dat ook wespen erg nuttig zijn. Zo bestuiven ze onder andere net als bijen de bloemen én vangen ze muggen. Genoeg redenen dus om ze te verjagen in plaats van te vangen. Zo heb jij er geen last van en kunnen de beesten alsnog hun nuttige kwaliteiten, maar dan een stuk verderop. 

1. Rottend fruit neerleggen

Zoals je waarschijnlijk wel weet komen wespen onder andere op zoetigheid af. Daarom zit er in veel wespenvallen vaak ook een zoet goedje om ze te lokken en te vangen. Deze truc kun je natuurlijk ook inzetten om ze weg te lokken van de plek waar jij in je tuin zit, maar dan zonder te vangen. Leg bijvoorbeeld wat rottend fruit of iets anders zoets zoals jam in een uithoek van je tuin en je zal zien dat de wespen vooral daar heen zullen gaan. Natuurlijk is het wel zo handig om de zoetigheid bij je eigen zitplek dan te beperken.

2. Nepnest ophangen

Een andere manier om wespen te verjagen is door een nepnest op te hangen. Wespen zijn namelijk ontzettend makkelijk voor de gek te houden. Wanneer wespen zo’n namaaknest zien denken ze dat er een vijandelijke wespenkolonie in de buurt leeft, waardoor ze ver uit de buurt (zo’n 6 meter) blijven van dat nest. Ze willen immers geen gevecht uitlokken met de bewoners van dat ‘nest’. Ideaal dus om in je tuin of op een terras te hangen.

Het wespennest is gemaakt van stof en kun je zelf vullen met bijvoorbeeld kranten. Vervolgens kun je ‘m op een goed zichtbare plek ophangen, bijvoorbeeld aan je parasol, aan een boom of aan de overkapping.

Wel is het goed om te weten dat deze truc alleen werkt als er geen écht nest aanwezig is binnen een straal van 5 meter. Daarnaast kun je ‘m eigenlijk het beste al in april ophangen, aangezien de koningin dan uit haar winterslaap komt en begint met het maken van een nieuw nest.

3. Gemalen koffie aansteken

Geen rottend fruit of een wespenval in huis? Gelukkig kun je dan altijd nog rekenen op de veelzijdige werking van koffie! Door gemalen koffie aan te steken houd je wespen ook op afstand! Hoe dit precies werkt lees je hier

En helemaal fijn: door deze tip houd je ook gelijk muggen op afstand.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: