RTL Wonen

Zo vies is een afwasborstel en zó maak je ‘m makkelijk schoon

14 augustus 2022 17:56

Ondanks dat je ‘m gebruikt om schoon te maken is de afwasborstel zelf heus zo schoon niet. Denk maar aan al die etensresten die ertussen blijven zitten. Oftewel: een broedplaats voor bacteriën. Dat wil je vervolgens natuurlijk niet op je schone vaat. Maar hoe maak je ‘m nou makkelijk schoon en wanneer is het tijd voor een nieuwe?

Als je je afwasborstel niet regelmatig schoonmaakt en/of vervangt, kunnen er zelfs meer bacteriën op zitten dan er op een wc-bril zitten. Twijfel je nu toch even of die van jou nog wel zo schoon is? Dan is het hoog tijd om ‘m schoon te maken.

Afwasborstel schoonmaken

En dat schoonmaken van die afwasborstel is heel simpel. Sterker nog, je hoeft er nauwelijks wat voor te doen als je een vaatwasser hebt. Je kunt ‘m namelijk gewoon in het bestekbakje van de afwasmachine doen en op 60 graden met de gewone vaat mee wassen, waardoor de meeste bacteriën worden gedood.

Heb je geen vaatwasser, of is de afwasborstel van hout (waardoor je ‘m dus beter niet in de vaatwasser kunt doen), dan is het gelukkig alsnog heel simpel. Laat je afwasborstel in dat geval gewoon minstens een uur in een mengsel van 250 ml witte azijn en een druppel afwasmiddel staan. Een andere optie is een mengsel van dikke bleek gemengd met water. Let er wel goed op dat je de afwasborstel daarna goed uitspoelt voor je ‘m weer gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Afwasborstel vervangen

Ondanks dat de bovenstaande schoonmaakmethodes prima werken, ontkom je er niet aan dat de afwasborstel toch echt vervangen moet worden. Hoe vaak dat nodig is verschilt per huishouden. Zo maakt het nogal uit of er ook een vaatwasser meedraait en hoe bordjes, servies en bestek de afwasborstel dagelijks moet poetsen. Maar één ding is zeker: wanneer de haartjes van de afwasborstel naar buiten gaan staan mag je zeker weten een nieuwe kopen.  

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore