Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Oei! Zóveel water gaat er verloren door een lekkende kraan

Een druppende kraan kan behoorlijk op je zenuwen werken. Maar buiten het feit dat het erg irritant is, is het natuurlijk ook hartstikke zonde. Er gaat namelijk meer water door verloren dan je denkt. En dat terwijl het simpel op te lossen is.

Omdat water voor ons zo makkelijk te verkrijgen is, denken we er vaak niet bij na hoeveel we wel niet verbruiken. Al bij een dun waterstraaltje loopt er maar liefst 16 liter water per uur – oftewel 140.000 liter water per jaar – richting het afvoerputje. Gelukkig heb je dat meestal nog wel snel door, maar ook als de kraan druppelt gaat er een hoop verloren. Een lekkende kraan kan namelijk tot wel 4 liter water per uur verbruiken, wat op jaarbasis op zo’n 35.000 liter aan weggegooid water neerkomt. Zonde van het water én van je portemonnee. Want deze verspilling kost jou jaarlijks zo’n 124 tot 150 euro.

Check de watermeter

Wat de reden van de lekkende kraan ook is – verkalking of een kapot rubbertje –, realiseer je wel dat een kleine lek ook groter kan worden als je het niet oplost. Benieuwd of er sprake is van een lek en hoe groot die dan is? Houd dan de watermeter in de gaten. Check de stand vlak voor je gaat slapen – want dan wordt er als het goed is een poosje geen water gebruikt – en controleer de stand opnieuw in de ochtend. Wanneer er een duidelijk verschil is te zien is er sprake van een lek.

Repareren of laten repareren

Vaak is een druppelende kraan makkelijk zelf te repareren, als het gaat om het vervangen van een kraanleertje. Hoe je dat doet lees je hier. Is het groter of ingewikkelder dan dat, dan is het slim om een loodgieter in te schakelen.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: iStock

Bron: Waterbedrijf Groningen / Kosten Tracker  

 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore