RTL Wonen

Om deze redenen kan een rookmelder afgaan zonder dat er brand is

31 juli 2022 17:54

Een rookmelder hoort alleen af te gaan bij rookvorming of brand. Dat is logisch. Toch wil het nog wel eens gebeuren dat een rookmelder je wakker schudt zonder dat er sprake is van gevaar. En dat kan verschillende redenen hebben:

Verkeerde plek 

Allereerst kan het zijn dat je de rookmelder op de verkeerde plek hebt gehangen. Zo moet deze op het plafond minstens een halve meter van de muur of een balk worden geplaatst. Daarnaast kun je maar beter geen rookmelder in de badkamer, keuken of bij de wasmachine en/of droger hangen. Daarnaast kun je de rookmelder ook beter niet te dicht bij de verwarming en tochtige plekken ophangen, zoals bij een raam, deur, ventilator of ventilatierooster. 

Dit heeft alles te maken met de lichtgevoelige cel van de rookmelder die reageert als het licht onderbroken wordt. Hangt de rookmelder bijvoorbeeld te dicht bij de douche, dan kan de condens ervoor zorgen dat het licht onderbroken wordt en de rookmelder onnodig afgaat. Hetzelfde geldt voor de keuken, waarbij er al gauw stoom vrij komt uit de oven of je pannen. 

Vind je het toch een prettiger idee als er wel een waarschuwingssysteem in de buurt van je droger en keuken hangt? Dan kun je beter kiezen voor een hittemelder. Deze gaat af wanneer het 60ºC of warmer is.

Elektrische impulsen 

Hang de rookmelder ook niet direct in de buurt van lampen, fittingen en elektriciteitsdozen. Deze geven namelijk elektrische impulsen af die de rookmelder kunnen storen, waardoor ze niet optimaal werken. 

Regelmatig schoonmaken en controleren

Ook stofvorming kan ervoor zorgen dat een rookmelder minder goed functioneert of juist afgaat zonder dat er brand is. Daarom is het verstandig de rookmelder om de maand even met de stofzuiger schoon te zuigen.

Ook moet de batterij regelmatig vervangen worden. Controleer tijdens het schoonmaken dan ook gelijk even of de batterijen nog werken. 

Let op: maakt de rookmelder af en toe een kort piepgeluid? Schrik dan niet. Dit betekent dat de batterij aan vervanging toe is.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen test de rookmelder te weinig. Jij ook?

De juiste plek

Het beste kun je de rookmelder op het plafond in een gang of overloop hangen. Hangt daar een plafondlamp? Dan is het noodzaak de rookmelder hier minstens 30 cm vandaan te hangen, want ook hierdoor heb je te maken met die eerdergenoemde elektrische impulsen.

Wil je de rookmelder in de nok van je zolder ophangen, dan is het verstandig deze minstens 90 cm van de nok te monteren. Doe je dat niet, dan kan er bovenin de nok geen luchtstroming meer plaatsvinden waardoor het langer kan duren voor de rook de melder bereikt. 

Er komt dus nogal wat bij kijken, voordat je de rookmelder op de juiste plek hebt opgehangen. Lees dus altijd goed de handleiding van de rookmelder voordat je ‘m bevestigt.  Maar ook bij de aanschaf moet je goed opletten. Lees hier waar je op moet letten bij onder andere de aanschaf van een rookmelder. 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: iStock

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore