RTL Wonen

5 keukenitems die je vaker moet vervangen dan je waarschijnlijk doet

22 juli 2022 19:13 Aangepast: 26 juli 2022 17:11

Het liefst koop je natuurlijk keukentools waar je jarenlang plezier van hebt, maar er zijn nou eenmaal ook producten die geregeld vervangen moeten worden. Vanuit hygiënisch oogpunt of omdat ze op den duur gewoonweg niet meer optimaal werken. Zo zou je de volgende keukenitems eigenlijk jaarlijks moeten vervangen.

Keukenrasp

Een beetje citroenrasp hier en een dikke laag geraspte parmezaanse kaas daar. Net als onze huiskok Hugo gebruiken we de keukenrasp bijna dagelijks. Oftewel: een tool die absoluut niet kan ontbreken in de keuken. En juist daarom is een gemiddelde keukenrasp (uitzonderingen daargelaten) na een jaar veelvuldig gebruik waarschijnlijk wel bot te noemen. Tijd voor een nieuwe! Gebruik je de rasp iets minder vaak, dan is ‘ie na zo’n twee jaar aan vervanging toe. 

Snijplanken 

Snijplanken zijn er in allerlei soorten, maten én materialen. Welk type materiaal je het beste kunt kiezen qua gebruiksgemak én hygiëne lees je hier. Gebruik jij plastic snijplanken? Dan is het belangrijk ze op de juiste manier schoon te maken én regelmatig te vervangen. Jawel, ook de plastic snijplanken moet jaarlijks vervangen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aha! Daar is dus dat gat in een snijplank voor

Dunschiller 

Ook de dunschiller is zo’n onmisbaar item dat voor allerlei producten gebruikt kan worden. Zo schil je er niet alleen je aardappelen mee, maar ook wortels en asperges zijn hiermee gemakkelijk te ontdoen van hun jasje. Natuurlijk kun je er zo lang mee doen als je zelf wil, maar na een jaar is ‘ie toch waarschijnlijk niet zo scherp meer als je zou willen. 

Aardappelmesjes

Met botte messen schiet je niks op in de keuken. Of nou ja, het gaat een stuk langzamer in ieder geval. Daarom zou je ze – in het geval van de simpele aardappelmesjes die niet van de beste kwaliteit zijn – eigenlijk jaarlijks moeten vervangen. Koop je echt kwalitatieve messen, dan kun je er een stuk langer mee, mits je ze geregeld slijpt. 

Theedoeken

Zeker wanneer je vaak of dagelijks met de hand afwast maken ook je theedoeken overuren. Zolang je ze regelmatig (lees: elke dag) wast is er qua hygiëne weinig aan de hand. Maar op den duur raken de theedoeken versleten met als gevolg dat ze minder vocht opnemen. Daarom kun je ze maar beter jaarlijks vervangen. Gebruik je de theedoeken niet zó intensief, dan kun je er wel wat langer mee doen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits

Headerfoto: Edgar Castrejon - Unsplash

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore