Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zelf laminaat leggen? Dit heb je allemaal nodig!

Eens in de zoveel tijd is je woning toe aan een nieuwe vloer. Of dat nou is omdat je gaat verhuizen of gewoon omdat de oude vloer verouderd is. Laminaat is dan één van de vele opties waar je uit kan kiezen en ook nog eens zelf kunt leggen. Wat je allemaal nodig hebt als je die klus zelf gaat klaren? We zetten het voor je op een rij!

Extra!

Zorg ervoor dat je altijd goed de ruimte opmeet waar jij laminaat wil leggen. Het is belangrijk dat je vervolgens altijd nog minimaal 10% extra bij optelt. Je hebt namelijk te maken met snijverlies. Is het oppervlakte van jouw ruimte dus 40m²? Dan tel je daar nog 4m² bij op en haal je in de winkel dus minimaal 44m² aan laminaat. Je kunt altijd beter één of twee pakketten teveel hebben gekocht dan te weinig. Een dicht pak kan je namelijk eigenlijk altijd gemakkelijk weer terugbrengen.

Voorbereiding

Voordat je start met het leggen van laminaat is het belangrijk dat het pakket went aan de temperatuur in de ruimte. Laat het dus – voordat je het legt – minimaal 48 uur acclimatiseren. Leg daarbij het laminaat plat op de grond. Het kan namelijk uitzetten of krimpen. Als je het pakket even laat wennen aan de ruimte, weet je zeker dat er na het leggen zo min mogelijk beweging in zit.

Dit heb je nodig

Ondervloer

Het is belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen wanneer je laminaat gaat leggen. Deze zorgt voor een betere akoestiek in huis en dempt dus het geluid. Ook vangt de ondervloer de heftige klappen op die het laminaat soms kan krijgen, kan het vocht tegenhouden én zorgt het voor warmte-isolatie. Met een ondervloer blijft je laminaat het langst goed. Voor het kiezen van de juiste ondervloer kun je terecht in een bouwwinkel.

Plinten

Met alleen laminaat en een ondervloer ben je er nog niet, want ook de plinten zijn belangrijk. Laminaat leg je namelijk niet helemaal strak tegen de muur, omdat het nog uit kan zetten. Zou je geen plinten leggen, dan ontstaan er dus kieren tussen de muur en de vloer. De plinten verbergen die kieren. Daarnaast kan er in die kieren ook veel stof en viezigheid gaan zitten. Bij plinten kun je kiezen tussen plakplinten, MDF-plinten en muurplinten.

Afkortzaag, decoupeerzaag en/of laminaatsnijder

Het wordt altijd aangeraden om bij de eerste rij laminaat te beginnen met een halve plank en bij de tweede rij met een hele plank. Dat blijf je om en om herhalen. Daarvoor wil je natuurlijk wel recht kunnen zagen. Met een afkortzaag, decoupeerzaag of laminaatsnijder gaan zulke dingen erg makkelijk en precies. Het voordeel van een laminaatsnijder is dat er geen elektra aan te pas komt. Het voordeel van een decoupeerzaag is dat je hiermee ook gemakkelijk bochtjes kunt zagen voor bijvoorbeeld verwarmingsbuizen.

Legset

Deze is niet verplicht, maar erg handig. Een legset bestaat namelijk uit een paar onderdelen die het leggen van laminaat een stuk simpeler maken. Zo heb je spietjes waarmee je ervoor kunt zorgen dat je het laminaat altijd 1 cm van de muur af legt. Daarbij zitten er ook een aanslagijzer/hielijzer en een aanslagblokje bij de legset. Hiermee kun je – zonder de vloer te beschadigen – gemakkelijk de laminaatdelen in elkaar tikken.

Afstandsblokjes

Heb je geen legset of wil je er geen halen, dan kun je het beste kiezen voor afstandsblokjes. Deze zet je tussen de muur en de plank en zo houd je altijd de juiste afstand van de muur bij het leggen van je laminaat.

Kniebeschermers en handschoenen

Tijdens het leggen zit je veel op de grond en ben je met je handen bezig. Om zowel je handen als je knieën te beschermen is het een aanrader om daarvoor kniebeschermers en handschoenen aan te trekken.

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hamer, stootblok en trekijzer of koevoet

Om de planken goed in elkaar te kunnen klikken heb je een hamer nodig. Daarbij is het wel belangrijk dat je de planken natuurlijk niet beschadigt. Daar heb je dan een stootblok voor. Deze leg je tussen de hamer en de plank op de plek waar je gaat slaan.

Om vervolgens de plank nog eens goed in elkaar te kunnen tikken vanaf de zijkant is een trekijzer of koevoet erg handig, met name als je vlak bij de muur aan het werk bent en geen ruimte hebt om tegen de plank te tikken. Een trekijzer of koevoet haak je aan de plank waarmee je gemakkelijk een tikje tegen het ijzer kunt geven om de plank op zijn plek te trekken.

Potlood, meetlint en zwaaihaak

Voor het afmeten van laminaat is het erg handig om een meetlint, een rolmaat, een duimstok of gewoon een grote liniaal bij de hand te hebben. Heb je de juiste afmeting? Dan is het verstandig om deze af te tekenen met een potloodje. Zo kun je moeilijk de mist in gaan. Met de zwaaihaak kun je gemakkelijk en precies de juiste hoeken afmeten en aftekenen.

Fotocredits:

Dit is een artikel van