Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Grofvuil inleveren? Dit is wat je daarover moet weten

Wanneer je over straat loopt zie je vast wel eens een oude bank, stoel of misschien wel een hele berg met meubels aan de weg staan. Dat betekent dat iemand daar zijn of haar grofvuil laat ophalen. Wil je zelf ook van je grofvuil af? Dan zitten daar nog redelijk wat regels aan vast. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Wat is grofvuil?

Bijna iedereen weet het wel, maar we leggen het toch even uit: Grofvuil is groot, huishoudelijk afval. Dit past niet in een vuilniszak. Vaak zijn het meubels, matrassen, vloerbedekking, en ga zo maar door. Het is dus groot afval dat je in en om je huis vindt.

Hergebruiken

Soms wil je ergens vanaf – zoals meubilair of elektrische apparaten – , maar kunnen ze eigenlijk nog best een tijdje mee. Dit kun je dan beter niet bij het grofvuil zetten, maar naar een kringloop of recyclebedrijf brengen. Dat is ook wat de gemeente het liefst heeft.

Grofvuil wegbrengen

Je kunt grofvuil laten ophalen – daarover later meer – maar je kunt het natuurlijk ook zelf wegbrengen. Check hiervoor de website van je lokale milieustraat of -station of vraag naar informatie bij jouw gemeente. De regels voor grofvuil kunnen per gemeente namelijk verschillen. Dan hebben we het over bepaalde materialen die je niet mag afgeven of die gratis ingeleverd kunnen worden. Tarieven en openingstijden verschillen ook per gemeente en milieustraat.

Grofvuil laten ophalen

Wil je graag je grofvuil laten ophalen? Dan moet je daarvoor een afspraak maken met de gemeente. Per gemeente zijn de regels verschillend, maar er zijn ook algemene regels die (bijna) overal gelden.

Bundelen

Het is belangrijk om zo min mogelijk overlast te bezorgen aan je buurtbewoners wanneer je grofvuil langs de weg zet. Daarom moet je altijd je grofvuil bundelen. Zo’n bundel mag nooit meer dan 25 kilogram wegen en niet langer zijn dan 1,5 meter. Daarnaast mag je niet meer dan drie kubieke meter grofvuil aanbieden.

Afgesproken plek

Zet je grofvuil neer op de plek waar je hebt afgesproken met de gemeente. Het is niet de bedoeling dat grofvuil naast inzamelbakken of containers komt te staan buiten. Dit zorgt voor overlast door afval, maar kan ook ongedierte aantrekken.

Tuinafval

Hoopjes bladeren en onkruid kunnen gewoon in de groene container, maar boomstronken en takkenbundels kun je ook door de gemeente laten ophalen. Hiervoor moet je vaak wel een aparte afspraak maken. Hierover kun je altijd meer informatie krijgen van je gemeente.

Thuisblijven

Vaak vraagt de gemeente of bedrijf dat jouw afval komt ophalen aan je of je thuis kunt blijven op het afgesproken moment. Dit heeft te maken met dat je mogelijk een eenmalige machtiging moet tekenen.

Bouwafval

Bouwmaterialen, sloopafval en puin horen niet bij grofvuil en worden dus ook niet door de gemeente opgehaald. Je kunt sommige materialen wel laten ophalen door recyclebedrijven, maar check dit altijd even bij de gemeente of het lokale recyclebedrijf.

Recyclen

Zorg er altijd voor dat je voorzichtig te werk gaat wanneer je gaat slopen. Met herbruikbare materialen kun je namelijk anderen weer blij maken. Ook door het afval goed te scheiden wanneer je het inlevert, werk je mee aan recyclen. Check op de website hoe je het bouwafval gescheiden kunt inleveren en sorteer van tevoren alvast per afvalsoort.

Nog een tip om materialen te recyclen is het terugbrengen van niet gebruikte spullen naar de winkel. Met de aankoopbon kun je ze retourneren en kan een ander er weer gebruik van maken.

Veiligheid

Let altijd op je eigen veiligheid! Tijdens het slopen kun je namelijk nog wel eens gevaarlijke materialen of spullen tegenkomen zoals asbest, accu’s, olie of gasflessen. Verderop lees je de regels die gelden voor asbest. Ga altijd voorzichtig te werk.

Grote hoeveelheden

Heb je heel veel sloopwerk gedaan waardoor je veel bouwafval naar de stort moet brengen? Dan kun je op de website kijken of er misschien handige services worden aangeboden, zoals een gratis bakfiets of boedelbak. Is het écht heel veel, dan kun je ook een container huren. Check hierbij altijd goed de regels die daarvoor gelden.

Asbest

Als je in of rondom je huis gaat slopen, is er een kans dat je asbest tegenkomt. Dit is heel schadelijk voor je eigen gezondheid en die van je omgeving. Zorg er daarom voor dat je dit altijd heel zorgvuldig verwijdert. Asbest kun je tegenkomen in golfplaten, vensterbanken, gevelplaten of platen achter de cv-ketel.

Heb je asbestafval of wil je het weghalen? Dan moet je altijd eerst een melding doen bij de gemeente. Zij laten je weten of jij het zelf mag verwijderen en kunnen afspraken maken met jou over hoe en wanneer ze het kunnen komen ophalen. Asbest moet altijd heel goed met plastic worden verpakt en wordt ingeleverd op speciale stortplaatsen.

Elektrische apparaten

Alles met batterijen of een stekker valt niet onder grofvuil en wordt dus niet opgehaald door de gemeente. Apparaten die het nog doen, kun je het beste inleveren bij een winkel. Voor kleinere apparaten (deze zijn niet langer, breder of dikker dan 25cm) vind je vaak inleverbakken in supermarkten of bouwmarkten.

Grotere apparaten kun je vaak gratis inleveren bij een winkel wanneer je er een nieuwe voor in de plaats koopt.

Werken ze niet meer, dan kun je ze inleveren bij de milieustraat van de gemeente.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van