Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Alles wat je moet weten over grind en split in de tuin

Bij het (opnieuw) inrichten en indelen van je tuin kun je allerlei kanten op. Je zet bijvoorbeeld planten in borders, legt een gazon of terras aan en kiest ervoor om een grindpad te maken. Maar welke soort grind moet je daarvoor hebben en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Je leest alles wat je moet weten over grind en split in dit artikel!

Split of grind?

Voor je zomaar iets haalt in de winkel is het belangrijk om te weten wat je zoekt. Split en grind wordt namelijk vaak gezien als hetzelfde, maar dat is het niet. Grind is ronder, gladder en bestaat vaak uit wat grotere steentjes. Split daarentegen is kleiner, puntiger en bestaat uit kleinere steenbrokjes. Split – of breuksteen – biedt een wat stevigere ondergrond, terwijl grind wat fijner aanvoelt voor wanneer je op bloten voeten rondloopt.

Welk soort kies je?

Er zijn dus – zoals je misschien al wel doorhad – een aantal factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je grind of split aanschaft.

Het doel

Zoals net al beschreven is grind ronder en gladder en voelt dat dus fijner onder de voeten. Daarnaast ziet grind er erg sierlijk uit en laat het makkelijk water door. Aan de andere kant is grind ook erg onkruidgevoelig.

Split is kleiner en puntiger en is dit dus niet fijn om met je bloten voeten overheen te lopen. Daarnaast biedt het een stevige ondergrond en is het dus ideaal voor plekken waar veel op beweegt. Denk bijvoorbeeld aan een oprit. Hiervoor geldt dan ook de regel: Hoe harder de stenen, hoe beter ze geschikt zijn voor de oprit.

Kleur

Wanneer je iets nieuws in je tuin aanlegt – zoals een oprit of looppad – is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de kleur. Wil je gaan voor opvallend? Kies dan contrasterende kleuren. Ga je liever voor subtiel, dan kun je het beste kiezen voor complementaire kleuren zoals een lichte of donkere steensoort. Het kan hierbij wel zo zijn dat het grind of split wat in je tuin komt te liggen iets verschilt met wat je in de winkel hebt gezien. Het is immers een natuurlijk product. 

Afmeting

De meeste grind- of splitsoorten zijn standaard 8 tot 16 mm groot. Naast de standaardformaten zijn er ook nog afwijkende groottes én kan split zelfs op maat gemaakt worden. Grind daarentegen is alleen beschikbaar in de maten die er al zijn.

Voor een looppad wordt vaak een grootte aangeraden van 2 tot 20 mm. Voor een oprit moet je iets groter zitten. Dan wordt het aangeraden om een formaat tussen 8 en 20 mm te nemen. Grind voor boven op een plat dak moet minimaal 16 mm zijn.

Ga je liever voor halfverharding? Mix dan je grond met een grind- of splitsoort tot 8 mm of kies schelpen of boomschors als ondergrond.

Grindplaten

Voor zowel grind als split is het wijsheid om eerst een grindplaat neer te leggen op de ondergrond en daar het grind of split in te storten. Grindplaten zijn er in allerlei vormen en maten. Kijk dus eerst goed naar wat je nodig hebt voordat je er lukraak eentje koopt.

De meeste zijn waterdoorlatend en bieden extra stevigheid. Ook blijft grind en split beter op zijn plek liggen met een grindplaat eronder. Daarnaast zijn sommige grindplaten ook gemaakt om geen onkruid door te laten. Superhandig dus!

Voor- en nadelen van grind en split

Voordelen van grind

Grind is ronder en voelt dus zachter aan om op te lopen, dit is ook een stuk fijner voor spelende kinderen. Daarnaast is het heel goed te combineren met van alles én het is meer waterdoorlatend dan split, omdat er meer ruimte tussen de steentjes zit.

Voordelen van split

Split blijft door de kleine en hoekige vormen goed liggen op zijn plaats en biedt stevigheid. Om deze reden hoef je het ook niet bij te harken. Daarnaast kan split op maat gemaakt worden en komt het in allerlei verschillende kleuren. Voor elke tuin is er dus wel een splitsoort te vinden. Ook is split over het algemeen goedkoper dan grind en laat het viezigheid en aanslag bijna niet aan zich hechten.

Voordelen van beide soorten

Zowel split als grind is een duurzame keuze voor in je tuin. De producten komen zelf uit de natuur, ze zijn recyclebaar en gaan lang mee. Daarbij zijn ze ook nog eens onderhoudsarm – zeker met een grindplaat eronder – én budgetvriendelijk. Ook laten ze regenwater makkelijker door dan bijvoorbeeld tegels. 

Nadelen van beide soorten

Naast dat er kleurverschil kan optreden na een tijdje, zijn ook bladeren lastig weg te harken of vegen van een grind of split ondergrond.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: