Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze fruitsoorten kweek je eenvoudig op je balkon of in de tuin

Wanneer je een kleine tuin hebt of drie hoog achter woont, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan het kweken van fruit, want 'te weinig ruimte.' Toch is het zeker wel mogelijk. We vertellen je welke soorten je het best kunt kweken en hoe je dat doet.

Kweken in potten

Veel fruitstruiken en -bomen worden klein gekweekt, waardoor ze klein blijven, genoeg fruit geven en in een pot passen. Maar welke fruitsoorten mogen niet ontbreken bij jou op het balkon of in de tuin?

Fruit kweken

1. Appelboom

Een appelboom groeit goed in een pot, mits je kiest voor een lage onderstam. Zorg dat de boom in een zo groot mogelijke pot staat, denk aan pak 'm beet 45 à 50 cm breed.

2. Zwarte bessen

Zwarte bessen zien er niet alleen leuk uit, maar helpen ook de bijen met hun bloemen. Het enige is dat de pot graag in de volle zon staat, wil je bessen krijgen.

3. Bosbessen of blauwe bessen

De bessenstruik krijgt naast veel bessen ook een stel prachtige bloemen. Deze struik staat graag op een beschutte en zonnige plek. Let wel op met vogels, want zij houden van rijpe vruchten.

4. Vijgenboom

Vijgenbomen groeien juist in een kleine pot goed. De boom geeft namelijk meer vruchten af wanneer die weinig ruimte heeft om te groeien. 

5. Frambozen

Frambozen zijn niet alleen heerlijk verfrissend in de zomer, ze zijn ook nog eens heel leuk om in je eigen tuin of op het balkon te kweken. Het enige wat je moet doen, is ze in een pot planten en op een beschutte, zonnige plek te zetten. Meer vragen ze niet.

6. Aardbeien

Aardbeien mogen natuurlijk niet ontbreken. Dit is een plant die niet veel ruimte nodig heeft en graag op een zonnige plek staat. Naast de vele aardbeien krijgt deze plant ook mooie witte bloemetjes.

Veel
Lees ook:
Veel schaduw in de tuin? Dan kun je het beste deze soorten groente en fruit kweken

Waar moet je opletten

  • Fruitbomen hebben veel zon nodig. Hierdoor worden de vruchten eerder rijp en heerlijk zoet.
  • Probeer altijd twee bomen te planten in je tuin of op je balkon. Dit levert namelijk kruisbestuiving op. Heb je hier geen plaats voor? Kies voor een zelfbestuivend soort.
  • Fruitbomen kun je het best in de wintermaanden planten - van november tot maart. Het zomerse fruit kun je in maart of april beter planten, want dit type heeft meer warmte en zon nodig.
  • De fruitstruiken en -bomen in een pot hebben veel meer water nodig, dan wanneer ze in de volle grond staan. Ook zal je ze regelmatig moeten bijvoeden om na een tijdje van hun heerlijke vruchten te kunnen genieten.

Fotocredits

Headerfoto: karpix

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van