Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Wespennest in je tuin? Dit helpt!

Doordat de laatste jaren de winter mild is en de zomer warm is de kans op een wespenplaag groter dan ooit. Als je denkt dat de zoomers jouw tuin overslaan, heb je het mis. Wat te doen als ze zich bij jou settelen?

Wespennest

Een wespennest is niet te missen. Je herkent het aan de ronde vorm met een grijzige kleur en het papierachtige materiaal. Soms zit het nest goed verstopt en kom je er alleen achter, doordat er zoveel wespen rond die plek vliegen. Kom niet te dichtbij, want zodra de wespen jou als bedreiging zien, kunnen ze steken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ontstaan

Een wespennest wordt door de koningin gemaakt. Zodra zij uit haar winterslaap ontwaakt, zoekt ze een goede plek om haar nest te bouwen. Dit kan ze in een heg of struik, holle boom of boomstronk, hangend aan een dakrand, in of net buiten een schuurtje of in de grond doen.

Hommel-
Lees ook:
Hommel- of bijennest in de tuin? Dit moet je doen

Overlast

Een wespennest in je tuin veroorzaakt overlast, omdat ze voortdurend op je eten en drinken afkomen. Irritant! En daarbij zal je ze veel rondom je vuilnisbak vinden of op het fruit (voor de mensen met een fruitboom onder ons). 

Verder kun je je bedreigd voelen in je eigen tuin of huis. Zo kun je bijvoorbeeld je schuur niet meer in, omdat ze daar en nest hebben gebouwd of ze steken uit het niets, omdat je iets te dichtbij komt en ze zich bedreigd voelen. Genoeg redenen om het nest zo snel mogelijk te verwijderen.

Verwijderen

Ga vooral niet zelf aan de slag met het verwijderen van het nest. Zodra je ook maar iets verkeerds tijdens het verwijderen doet, zal heel team wespennest je aanvallen. Daarom doe je er verstandig aan om het wespennest professioneel te laten verwijderen. Houd tot die tijd alle mensen en dieren bij ze uit de buurt, sluit deuren en ramen, zorg dat er geen afval in je tuin ligt en - hoe moeilijk het ook is - sla vooral de wespen niet weg. Daardoor voelen ze zich bedreigd en is de kans op steken groot.

Zo
Handig om te weten!
Zo voorkom je een bijen- of wespensteek bij je huisdier

Fotocredits

Headerfoto: Freila

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: