Sinds twee weken zijn we weer massaal haring aan het happen. De Hollandse Nieuwe is dit jaar nog vetter dan voorgaande jaren en dat proef je! Maar hoe gezond is zo'n verse vis nou eigenlijk echt? We zochten het voor je uit!
Hollandse Nieuwe is een haring die tussen mei en september wordt gevangen. Buiten deze periode mag de vis officieel niet de titel ‘Hollandse Nieuwe’ of ‘nieuwe haring’ krijgen.
Lekker vet
In deze maanden is haring op z'n vetst. De vissen eten zich namelijk ter voorbereiding van de voortplanting vol. Propvol! Hierdoor houden ze vet vast. Ding is dat de vissers wel op tijd moeten zijn, want het vetpercentage daalt rap zodra de haringen hun kuit hebben geschoten.
Het gemiddelde vetpercentage van de haring ligt tussen de 18 en 20 procent. Dit jaar is de Hollandse Nieuwe maar liefst 22 procent! En ze kunnen zelfs nóg vetter.

Is haring gezond?
Maar dan de hamvraag: ‘Is haring gezond?' Jazeker! Haring valt in de categorie 'vette vis.' Een vis wordt ‘vet’ genoemd als deze meer dan vijf procent vet bevat.
Haring is vooral rijk aan omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze twee visvetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Verder helpt haring tegen een te hoge bloeddruk. Haring happen dus!
Eet het met mate
Ondanks dat het nu lijkt alsof je het best elke dag dit heerlijke visje kunt eten, wordt dit toch afgeraden. Dat zit zo. Naast dat de vis veel goede vetten bevat, is het zoutgehalte erg hoog. Daarom wordt geadviseerd om het te houden bij één keer per week vette vis. Dit blijkt voldoende te zijn om de kans op hart- en vaatziekten al te verkleinen. Maar ook vanwege duurzame redenen, zoals overbevissing en beschadiging van de zeebodem, is het aan te raden om het wekelijks bij één vette vis te houden.
Fotocredits
Headerfoto: basInBeeld