BBQ'en betekent allang niet meer alleen worsten, shaslicks en hamburgers. Anno nu gaat er vis, veel groente en zelfs fruit op. Met de volgende tips kun je een heerlijke avond vega(n) aan de BBQ.
Loop een gemiddelde supermarkt binnen en de vlees(vervangers) zijn er in overvloed. De één houdt ervan, de ander houdt het liever bij heerlijk bereide groenten. Kan allebei!
Net even anders
Van maïs tot gegrilde courgette, de BBQ-bijgerechten met groenten kennen we. Lekker, maar het kan anders, waardoor het groentegerecht an sich een goed vullende maaltijd wordt. Zo kan er van alles worden gevuld. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van champignons (en dan vooral portobello's), paprika's, aubergines, tomaten en aardappels.
Wat ook heel smakelijk is, is bloemkool. Hier kun je heuse burgers van maken, maar je kunt ook een hele bloemkool roosteren. Dit laatste zorgt voor een wauw-effect aan tafel.
Dan is er ook nog de reusachtige vijg uit de tropen; jackfruit. Dit is een superfood die kan worden gebruikt als vleesvervanger voor ‘pulled pork.' Het recept blijft hetzelfde alleen vervang je varkensvlees voor het gezondere jackfruit.

Burgers
Hamburgers hoeven niet per se van vlees te worden gemaakt. Er zijn hartstikke lekkere alternatieven. Zo kun je ze bijvoorbeeld van zwarte bonen of rode linzen maken. Doe hier een hamburgerbroodje (ga je voor vegan dubbelcheck het broodje dan altijd op o.a. lactose) met bijvoorbeeld avocado, tomaat en sla erbij, en je zit gebakken.
Ouderwets grillen
Er zijn ook zat groenten die op zichzelf al top zijn om mee te grillen; groene asperges, courgette, maïskolven en pompoen. Ook leuk: maak er een groentespies van. Maak dit erbij als bijgerecht en je zult zien dat je aan het einde van de avond goed gevuld bent.
Ook erg lekker
Overheerlijke fruitsoorten voor op de grill. Zowel als bijgerecht als toetje een uitstekend idee:
- Gegrilde watermeloen
- Gebakken banaan
- Gegrilde ananas
- Gegrilde perzik
- Gegrilde nectarine
Tips voor een vega(n) barbecue
Houd je het het liefst bij een vega(n) BBQ? Of wil je het een keertje proberen? Houd dan de volgende tips in gedachten.
Tip 1: Gescheiden
Als niet iedereen vega(n) eet, is het belangrijk om de grill goed schoon te maken en de barbecue in twee delen te verdelen. Eén voor de vleeseters en de andere kant voor de vega(n)s.

Tip 2: Olie
Groenten en vleesvervangers bevatten van nature geen vetten en sappen, waardoor het aan de grill zal blijven plakken én het niet lekker sappig wordt. Smeer daarom het rooster of de groenten altijd in met olie.
Tip 3: Dubbelchecken
Ben je zelf niet vegan, maar je gasten wel? Check altijd goed alle etiketten van kant-en-klare pakjes en sausjes, voordat je die op tafel zet. Voor de vegans geldt bijvoorbeeld dat ze geen dierlijke ingrediënten, zoals zuivel (inclusief lactose) en eieren eten. In dubio? Vraag het dan voor de zekerheid bij je gasten na. Het zal al worden gewaardeerd dat er met hun eetwensen rekening wordt gehouden, en ze zullen graag meedenken.
Tip 4: Lage temperatuur
Houd de temperatuur van de grill laag, zodat de groenten niet verbranden. Wil je niet, want dan gaan ze bitter smaken en gaan veel voedingsstoffen verloren. Houd de vuistregel aan: hoe meer water er in de groente zit, hoe sneller deze aanbrandt.
Proost, op een mooie BBQ-zomer!
Fotocredit
Headerfoto: MilaDrumeva
Foto 1: zi3000
