Ga naar de inhoud
RTL Wonen

7 tips om de verhuizing soepel te laten verlopen

Het is zover, je gaat verhuizen! Een flinke klus dat aardig wat stress op kan leveren. Voor iedereen die binnenkort een verhuizing op de planning heeft staan, hebben we 7 tips hoe je verhuizing zo soepel en snel mogelijk verloopt.

Tip 1: Inpakken

Verhuizen begint bij het inslaan van voldoende verhuisdozen. Start ruim voor de grote oversteek met inpakken. Welke kamers en / of ruimtes zijn het minst belangrijk en kom je niet dagelijks? Denk bijvoorbeeld aan de garage of zolder. En als je toch alles door je handen laat gaan, beslis dan meteen of je het item echt nog nodig hebt. Zo niet, verkoop het, breng het naar de kringloop of maak vrienden, familie of buren er blij mee. Kan niemand er nog iets mee? Gooi het dan weg.

Wat naar het nieuwe huis mee mag, kun je inpakken. Doe dit op een logische, goed georganiseerde manier. Pak per kamer bijvoorbeeld één of meerdere dozen in en zet op elke doos een duidelijke omschrijving – van ‘slaapkamer Bente’ tot ‘boeken van Bastiaan’ - wat erin zit. Op die manier kun je het in het nieuwe huis gelijk in de juiste kamer neerzetten. Scheelt veel onnodig gesjouw.

Tip 2: Planning

Bepaal voordat je overgaat wat er allemaal in het huis gedaan moet worden en welke extra handen je er eventueel voor nodig hebt. Van loodgieter tot schilder en andere vakmensen. Tegenwoordig zitten ze vaak al voor maanden volgeboekt, dus wees op tijd met het uitdenken van de plannen voor het nieuwe huis. Hetzelfde geldt voor het bestellen van meubels, keukenapparatuur, tegels en meer. Ook op dit soort items zit over het algemeen een lange levertijd.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... verbouwen

Tip 3: Verhuizen

Om je hele inboedel van het ene naar het andere huis te krijgen, is het handig als je extra hulp inschakelt. Trommel zoveel mogelijk vrienden en familieleden op om je een handje te helpen. Mocht je de financiële middelen hebben en het hele verhuisproces liever uit handen geven? Huur dan een verhuisbedrijf. Zij kunnen de verhuisdozen van huis A naar huis B brengen, maar ook eventueel alles voor je in- en / of uitpakken.

Tip 4: Oppas 

Het moment is bijna daar, je gaat verhuizen. Hartstikke gezellig hoor van die rondrennende kinderen en nieuwsgierige huisdieren, alleen kan het tijdens de verhuizing niet optimaal zijn. Overweeg in dat geval om een oppas te regelen. Zo kunnen ze én niet in de weglopen én zijn ze in veilige, stressvrije handen.

6
handig om te weten!
6 tips om een verhuizing voor je hond of kat makkelijker te maken

Tip 5: Meten

Voordat je alle spullen naar het nieuwe huis vervoerd, is het belangrijk om te weten of je nieuwe meubilair door de deur of het trapgat past. Meet daarom vooraf alle grote meubels op en bedenk hoe je deze items naar binnen gaat krijgen. Dit voorkomt dat je tijdens het verhuizen niet voor verrassingen komt te staan. 

Tip 6: Parkeergelegenheid

Niets is vervelender dan met zware spullen lange afstanden lopen. Van auto of vrachtwagen naar het huis. Weer terug voor nieuwe spullen. Zet om die reden je auto een paar dagen van tevoren al bij het huis, zodat je tijdens de verhuizing een parkeerplek dichtbij de deur hebt. Scheelt een hoop tijd, energie en spierkracht.

Tip 7: Inrichten

Alles spullen zijn over, wat nu? Het is belangrijk om de slaapkamer als eerst gereed te maken. Zo kun je aan het einde van de verhuisdag in ieder geval lekker slapen.

Als alle grote spullen staan en de verhuisdozen hun plek hebben gevonden, begin dan alvast met het uitruimen en het logisch indelen. Het hoeft allemaal nog niet perfect, maar dan staat het in ieder geval alvast. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd!

Fotocredits

Headerfoto: Lordn

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: