Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo blijven slakken van je planten en gewassen af

Hè bah, er zijn happen uit bladeren van je planten en slakroppen genomen. Afgelopen nacht zijn er weer slakken in je tuin bezig geweest. Hoe handig ze ook zijn, ze zijn niet altijd even welkom tussen je groen. Gelukkig verdwijnen ze met deze natuurlijke tips als sneeuw voor de zon!

Soms komt team slak opeens uit het niets tevoorschijn. Hoe dit komt? Slakken zijn dol op zacht en vochtig weer. Dus als het heeft geregend, dan zie je ze gelijk overal rondglibberen. Vooral als het donker is, eten ze graag bladeren. Veel bladeren!

De slijmerige beestjes zijn er vooral om tuinafval af te breken wat maakt dat slakken heel handig zijn. Wil je liever niet dat ze aan je mooie planten en / of gewassen gaan zitten? Dan komen de volgende vijf tips als geroepen.

Tip 1: Ondergrond

Slakken kunnen zich niet goed verplaatsen op droge en ruwe grond. Als je rondom je planten cacaodoppen, eierschalen, boomschors of iets dergelijks strooit, komen er geen slakken meer dicht bij je planten.

Je zou ook de grond regelmatig kunnen 'losmaken' door het te schoffelen, waardoor de bovenste laag van de aarde uitdroogt en ruw wordt.  

7
Lees ook:
7 dingen die je met eierschalen kunt doen

Tip 2: Geurende planten

De meesten weten dat slakken dol zijn op grote bladeren, zoals sla of kool, maar wist je al dat ze niet van sterk geurend groen houden? Daarom kun je het best planten als lavendel, geraniums en viooltjes of kruiden als salie, tijm, knoflook en munt dichtbij kwetsbare planten en gewassen plaatsen.  

Tip 3: Tuinafval

Slakken eten oude bladeren en ander tuinafval op. Heel handig! Een composthoop is een perfecte plek om als slak zich te nestelen. Het is hier vaak vochtig, donker en er ligt veel voedsel. Maar let wel op de locatie van zo’n hoop, want voor je het weet eten ze ook van je gezonde planten.

Daarbij is het belangrijk om de rest van de tuin zo ‘schoon’ mogelijk te houden. Dus verwijder altijd alle dode bladeren, takken en bloemen en gooi het in een afgesloten gft-bak of op de composthoop.

Tip: Voordat je compost kunt gebruiken als voeding voor je planten, is het aan te raden om het eerst te laten uitdrogen. Hierdoor verdwijnen de slakken.
Zelf
Ook interessant:
Zelf een composthoop maken: hier moet je op letten

Tip 4: Geef ’s ochtends water

Omdat slakken vooral ’s nachts tevoorschijn komen en dol zijn op vochtige plekken, is het slim om je planten 's ochtends water te geven. Doe je dit, dan zal de aarde droog zijn zodra de nacht aanbreekt, waardoor je tuin minder aantrekkelijk is voor de nachtdieren.

Tip 5: Natuurlijke vijanden

Hoe vriendelijk ze ook ogen, ook slakken hebben natuurlijke vijanden. Dit zijn onder andere egels, vogels, kikkers en spitsmuizen. Hoe ervoor zorgen dat er meer insecten, vogels en andere zoemers de weg naar je tuin weten te vinden? Klik hier.

Fotocredits: 

Headerfoto: Elena Gurova

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: