Ga naar de inhoud
Voor Hetzelfde Geld

Voor Hetzelfde Geld: Annelies en Andreas verlaten Amsterdam en zoeken de rust op

Deze week in 'Voor Hetzelfde Geld' zag je hoe Annelies en Andreas op zoek gingen naar hun droomhuis. Niet in Amsterdam waar ze al een tijdje wonen, maar ergens waar ze - hoe kan het ook anders - voor hetzelfde geld meer rust en ruimte krijgen. Dat laatste zal vooral voor Andreas - die opgroeide in een klein dorpje in Duitsland - niet nieuw zijn. Het duo heeft behoefte om naar het dorpse terug te keren. Vinden ze via dit programma hun nieuwe droomwoning of -omgeving?

Hoewel het stel in een prachtig appartement in Amsterdam woont, zitten Annelies en Andreas hier inmiddels niet meer op hun plek. De oorzaken? Geluidsoverlast van het metrostation tegenover hun appartementencomplex, langsrazende treinen en het drukke autoverkeer. Dit bij elkaar opgeteld, maakt dat ze eraan toe zijn om naar een rustigere plek ergens in Noord-Holland te verhuizen.

Natasja en makelaars Debbie en Vinod hebben de uitdaging aangenomen om op zoek te gaan naar een droomhuis. In totaal bezochten de experts samen met het stel vier huizen, waarvan één een out-of-the-box woning was. Dit is een woning die in eerste instantie niet alle boxen afvinkt, maar die hen best eens heel aangenaam zou kunnen verrassen.

Het wensenlijstje

Annelies en Andreas willen graag dichtbij hun (schoon)familie wonen. Om die reden zijn ze op zoek naar een huis in of rondom Alkmaar. Het liefst een vrijstaande 2-onder-1 kap of hoekwoning met een zonnige, groene tuin. Verder zien ze zichzelf in een rustige omgeving wonen met een tennisveld, -club of sportschool om de hoek. En tot slot zouden ze graag een modern en duurzaam huis willen met een eigen oprit inclusief laadpaal. Als Natasja en haar team een plek vinden dat aan dit wensenlijstje voldoet, dan is het stel bereidt om 700.000 euro neer te leggen. Laat de zoektocht beginnen!

Huis 1: Aalsmeer

Het eerste huis staat in Aalsmeer, Noord-Holland. De basis van het huis is goed, maar de locatie is een groot minpunt. Het is namelijk een aanvliegroute van vliegtuigen.

Het huis is 137 m² groot en het staat te koop voor 685.000 euro. Wanneer dit huis in Amsterdam zou staan, zou de vraagprijs (op het moment van de tv-opnames) rond de 930.000 euro hebben gelegen.

Huis 2: West-Graftdijk

Ook het tweede huis bevindt zich in Noord-Holland, maar dan in het dorpje West-Graftdijk in de gemeente Alkmaar. Dit huis valt in de categorie 'out-of-the-box', omdat het een woonboot is. Heel origineel! Ondanks dat het aan alle overige woonwensen voldoet, is het stel niet gelijk enthousiast om er te gaan wonen.

Deze woning heeft woonoppervlakte van 127 m² en een perceel van 425 m². Het staat te koop voor 695.000 euro.

Huis 3: Rijsenhout

Het derde huis ligt in het Noord-Hollandse Rijsenhout, een rustig dorp met veel groen. Deze woning voldoet aan alle eisen van het stel. Ze zijn meteen erg blij met wat ze zien. Zou dit dan het huis worden waar ze gaan proefwonen?  

Het huis heeft een woonoppervlakte van 124 m² en een perceeloppervlakte van zo’n 300 m². De vraagprijs bedraagt 595.000 euro. Wanneer dit huis in Amsterdam had gestaan, zou de vraagprijs (op het moment van de tv-opnames) 780.000 euro zijn geweest.

Huis 4: Limmen

Als hekkensluiter bekijkt het stel het vierde huis in het dorp Limmen, in de gemeente Castricum vlakbij Alkmaar. Ook hier is het duo blij met wat ze zien. Mooie bijkomstigheid is dat dit een nieuwbouwhuis is dat nogal duurzaam is. Het enige minpunt? Het is een tussenwoning.

Het huis heeft een woonoppervlakte van 128 m² en staat voor 475.000 euro te koop. Ze hebben dus nog budget over om het huis tot in de puntjes naar hun zin te maken. De vraagprijs voor dit huis in Amsterdam zou (op het moment van de tv-opnames) rond de 710.000 euro zijn geweest.

Proefwonen

Nadat ze alle huizen hebben bekeken, gaan Annelies en Andreas toch proefwonen in het vierde huis, de woning in het Noord-Hollandse dorp Limmen. In deze week gaan ze ervaren hoe het is om in dit huis midden in een dorp te wonen.

Om te zorgen dat de woning echt even als hun eigen (t)huis voelt, hebben ze behoorlijk wat spullen uit hun eigen huis meegenomen. In deze week proefwonen hebben ze van alles gedaan. Zo zijn ze op de scooter naar het strand gereden, hebben ze getennist en hebben ze allerlei leuke plekjes in Limmen ontdekt. Ze zijn heel enthousiast over dit huis én hebben zelfs een bod gedaan!

Is het bod geaccepteerd?

Op de laatste dag van het proefwonen krijgen ze het verlossende antwoord van Natasja. Ze hebben het huis! Ze zijn heel blij en kunnen niet wachten om er hun droomhuis van te maken.

Hoe is het nu?

We spraken Annelies en Andreas om te horen hoe het nu met ze gaat en vroegen hen waarom ze besloten om mee te doen aan het programma.

Andreas: “Op een avond zaten we te zappen en toen kwamen we het programma tegen. In deze aflevering deed ook een Amsterdams stel mee dat zoekende was naar meer ruimte en rust. Ik vond het idee van proefwonen interessant, omdat ik naast Amsterdam nog nergens anders in Nederland had gewoond. Dit was de ideale manier om erachter te komen hoe het in een ander dorp of andere stad is. Nog tijdens het kijken van de aflevering hebben we ons opgegeven.”

En hoe was het om mee te doen aan zo’n huizenzoektocht, het proefwonen én een bod doen op jullie allereerste huis? “Ontzettend leuk om huizen te mogen bezichtigen en bij eentje zelfs proef te wonen”, reageren Andreas en Annelies beiden uitgelaten. “Het hele team heeft ons zoveel mogelijk op ons gemak laten voelen. Tijdens de opnames hebben we veel gelachen. Het was een leuke en bijzondere ervaring, maar toch ook elke keer weer spannend als we bij een nieuw huis gingen kijken, want we deden natuurlijk wel mee met een reden: ons eerste huis kopen”, aldus Andreas.

Het proefwonen vonden ze een unieke ervaring. In deze week hebben ze waardevolle informatie over het huis verzameld, maar ook over de omgeving. Ondanks dat het een hele drukke week was, hebben ze hier enorm van genoten. Het dorp Limmen was volledig onbekend voor het stel, maar ze waren er gelijk verliefd op. Ook heeft het programma hun horizon verbreed en zijn ze erachter gekomen dat een rijtjeshuis niet per definitie klein hoeft te zijn.  

Ongeveer twee maanden na het proefwonen, is het stel naar Limmen verhuisd. Binnenshuis zijn er wel een paar kleine aanpassingen gedaan. Zo is de vloer in het hele huis vernieuwd, is er geschilderd en is de kruipruimte extra geïsoleerd. Er komt nog een nieuw badkamermeubel en eind dit jaar worden er twee dakkapellen geplaatst, zodat er nog meer ruimte op de zolder is.

Als laatst vroegen we hen of het dorp Limmen al helemaal als hún thuis voelt. Hierop antwoordde het stel met een glimlach: “Jazeker!" Andreas: “Elke keer als we ons dorp binnenrijden, zijn we weer blij dat we er wonen. Zeker nu we ook steeds meer buren leren kennen. Verder geeft de omgeving ons een gevoel van rust waar we zo naar op zoek waren."

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: