Ga naar de inhoud
RTL Wonen

De 6 meest gemaakte fouten bij het gebruiken van de airfryer

Een airfryer is een gezondere manier van frituren, maar je kan er zelfs nog veel meer in maken. Daarom is het echt hét keukenapparaat voor iedereen! Alleen moet je het wel goed gebruiken.

Niet iedereen is fan van een airfryer en dat komt vaak doordat het eten niet krokant wordt of dat het te lang duurt. Echter gebeurt dit meestal wanneer je de airfryer niet goed gebruikt. Wij hebben de meest gemaakte fouten voor je op een rij gezet!

Fout 1: Niet voorverwarmen

Een airfryer hoef je eigenlijk niet voor te verwarmen, maar toch is het beter om dit wel te doen. Wanneer je het voorverwarmt krijgt de airfryer zelf niet alleen de juiste temperatuur, maar het mandje ook. Hierdoor wordt je eten direct gefrituurd in plaats van eerst gestoomd. Zo gaat het dus beter smaken.

Fout 2: Te vol

Het mandje van een airfryer is vaak niet heel groot, maar toch probeer je er soms misschien zoveel mogelijk in te stoppen. Dit is niet handig, want het eten wordt dan niet gelijkmatig bruin.

Hierdoor wordt het eten niet gaar of krokant en het duurt veel langer. Eindresultaat: Het eten is niet lekker. Je kan het dan dus beter verdelen in meerdere rondes.

De
Lees ook:
De 6 meest gemaakte fouten tijdens het koken

Fout 3: Niet vaak genoeg schoonmaken

Wist je al dat de airfryer elke keer na gebruik schoongemaakt moet worden? Dit komt omdat de resten van het eten achterblijven in het mandje, maar ook op het verwarmingselement. Als je alleen iets hebt opgewarmd, dan is een natte doek erdoorheen halen voldoende.

Heb je iets vettigs gebakken? Dan moet de airfryer grondig worden schoongemaakt. Lees hier hoe je dit gemakkelijk doet met bakpoeder en citroen. Doe je dit niet, dan smaakt je eten naar oude olie en wat er de vorige keer in gemaakt is. Niet zo smakelijk dus!

Fout 4: Niet schudden

Het is eigenlijk niet nodig, maar het maakt het eten wel lekkerder. Namelijk het omdraaien van het eten. Hierdoor wordt het krokanter. Gelukkig is dit niet moeilijk. Je doet de airfryer open en schudt het eten om. Je hoeft hier overigens niet mee te haasten, want de airfryer verliest gelukkig geen warmte als je die even opendoet.

Fout 5: Door de mand vallen

In het mandje van de airfryer zitten gaatjes, zodat de lucht goed kan circuleren. Het enige nadeel hiervan is dat wanneer de groenten of aardappels te klein zijn gesneden ze door het mandje vallen. Hierdoor gaan ze verbranden op de bodem, waardoor je keuken blauw komt te staan en het overige eten verbrand gaat smaken.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fout 6: De verkeerde plek

De airfryer is zo gemaakt dat het apparaat op je aanrecht kan staan. Toch blijft het ruimte in beslag nemen en daarom zetten veel mensen de airfryer in een hoekje op het aanrecht. Alleen wat er dan gebeurt is dat het apparaat zijn lucht niet goed kwijt kan, waardoor alles er slap uitkomt.

Wat je beter kan doen is de airfryer in een hoekje zetten wanneer je deze niet gebruikt en naar het midden van je aanrecht schuiven als je gaat bakken, zodat er aan de achter- en zijkant genoeg ruimte is. 

Fotocredits:

Headerfoto: CASEZY

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: