Koken met Hugo!

Kleurrijke borrelplank met pita’s in Tel Aviv stijl

10 juni 2022 17:45

Hugo bereidt vandaag een heerlijke Israëlische borrelplank met allerlei heerlijkheden erop. De ultieme vegan borrelplank!

De borrelplank bestaat uit vier gerechtjes: Roze (hummus)dip, paddenstoelen, pita-paprikachips en gehakte groene salade. We beginnen met de dip en verderop in het artikel vind je de benodigde ingrediënten en bereidingswijze voor de paddenstoelen, chips en de salade.

Roze dip met pita en rauwkorst

  • Dip voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • 100 gr. gekookte biet (liefst zelfgekookt)
  • 130 gr. witte bonen
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sesampasta (tahin)
  • citroensap naar smaak
  • olijfolie extra vergine
  • zout en peper
  • 1 eetlepel fijne kappertjes
  • rauwkost (komkommer, radijs, bleekselderij, koolrabi)
  • 4 pita’s

Extra benodigdheden:

  • vijzel
  • hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel lichtbruin.

Stap 2: Snijd de biet grof. Pel de knoflook. Pureer de biet, knoflook, bonen, komijn en sesampasta tot een glad mengsel. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Stap 3: Schep in een diep bord. Houd de lepel in het midden van het bord en draai het bord, zodat je een kuil in het midden maakt. Schenk hierin wat lekkere olijfolie.

Stap 4: Bestrooi met kappertjes en amandelschaafsel.

Stap 5: Rooster het brood en snijd in puntjes. Snijd de komkommer in plakken en halveer de radijzen, laat een stukje steel eraan. Schil en snijd de koolrabi in repen. Geef het brood en de rauwkost bij de dip.

Paddenstoelen ‘mixed grill’ met knoflooksaus en pita

  • Borrelplank gerecht 8 stuks
  • Bereidingstijd: circa 35 à 40 minuten

Ingrediënten:

Mixed grill

  • 500 gr. gemengde paddenstoelen
  • 2 theelepels Baharat
  • neutrale olie
  • zout

Knoflooksaus

  • klein teentje knoflook
  • 75 ml sesampasta (tahin)
  • 1 citroen
  • water
  • zout

Serveer erbij:

  • gehakte salade (zie recept)
  • 4 pita’s

Extra benodigdheden: bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220° C.

Stap 2: Snijd de paddenstoelen in plakjes en scheur oesterzwammen in repen.

Stap 3: Meng de paddenstoelen met 2 eetlepels olie, de specerijen en een snuf zout.

Stap 4: Verspreid de paddenstoelen over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20-30 minuten in de oven, tot ze hier en daar krokant worden.

Stap 5: Pel de knoflook. Roer een scheut citroensap door de sesampasta. Voeg al kloppend een scheut water erbij, zodat een romige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en geraspte knoflook.

Stap 6: Neem zelfgebakken pita’s of leg kant-en-klare pita’s even in de broodrooster, oven of op een grill.

Stap 7: Halveer de broodjes en vul met gehakte salade, paddenstoelen en knoflooksaus.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Pita-paprikachips

  • Borrelplank gerecht voor 4 personen
  • Bereidingstijd: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 4 pita’s
  • 2-3 eetlepels neutrale olie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • zoutvlokken naar smaak

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220° C (onder- en bovenwarmte).

Stap 2: Halveer de pita’s overlangs en snijd in puntjes.

Stap 3: Meng de olie met de het paprikapoeder en zout en wrijf de pita’s hiermee in.

Stap 4: Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in de oven in circa 10 minuten goudbruin en krokant.

Gehakte groene salade

  • salade voor 4 personen
  • bereidingstijd: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 komkommer
  • 2-3 stengels bleekselderij
  • 2-3 lente-uien
  • 2-3 groene chilipepers
  • 1 bos bladpeterselie en/of koriander
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • olijfolie extra vergine

Extra benodigdheden: fijne rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Halveer de komkommer overlangs, schraap met een lepel de zaadlijst eruit en snijd in fijne blokjes.

Stap 2: Snijd de bleekselderij in fijne blokjes. Pel en snijd de lente-uien fijn. Snijd de peterselie fijn. Snijd de pepers fijn, verwijder eventueel eerst alle of een deel van de zaadlijsten.

Stap 3: Doe de groenten in een kom, rasp de citroenschil erboven. Breng de salade op smaak met zout, peper, citroensap en olijfolie.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore