RTL Wonen

Zo weet je of een ananas rijp is of niet

10 juni 2022 19:15

Ananas is een heerlijke tropische vrucht die vooral in de zomer erg geliefd is. Toch is het vaak een grote gok of de ananas al rijp genoeg is om te eten (of kopen). Helemaal beurs knijpen is zonde en heeft ook geen zin, maar hoe kom je er dan wél achter? Wij hebben de perfecte manier om dit te checken.

Net zoals bij een meloen kun je niet in één oogwenk zien of de vrucht rijp genoeg is. Maar er zijn gelukkig wel meerdere trucjes om hier achter te komen. Je hebt hiervoor wel je ogen, neus en handen nodig, maar je hoeft de ananas niet beurs te knijpen!

Kijken

Aan de buitenkant van een ananas is al veel te zien. Zo is deze meestal groenig met goudgeel en groene bladeren als die rijp is. Donkeroranje plekjes of bruine bladeren duiden er meestal op dat de ananas zelfs al te rijp is. En wanneer de vrucht zelfs helemaal groen is, is die meestal nog onrijp.

Voelen

Ook zou je met je handen zachtjes voelen of de ananas een beetje meewerkt. Steenhard betekent onrijp, erg zacht betekent juist overrijp en daartussen? Inderdaad, rijp! Dit is echter moeilijk te voelen en vaak knijp je toch net even te hard waardoor je de vrucht beschadigt en het dus snel gaat rotten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo kom je erachter of een meloen rijp is (zonder erin te knijpen)

Ruiken

Verder zou je ook kunnen ruiken aan de ananas. Dit kun je het beste aan de onderkant van de vrucht doen: als die lekker zoet ruikt is 'ie rijp. Ruikt het nergens naar, dan is die nog niet rijp. Heeft de ananas de geur van azijn en/of alcohol, dan is 'ie overrijp en niet meer lekker.

Dé tip: blaadjes plukken!

Kijken, voelen en ruiken is de basis wanneer het gaat om erachter te komen of de ananas rijp is. Maar dé tip om er zeker van te zijn dat de ananas goed rijp is, is de bladertest. Dit doe je door een van de bladeren vanuit het midden van de kroon vast te pakken en er een klein rukje aan te geven. Laat het blad makkelijk los, dan is de ananas rijp. Zo niet dan heeft deze nog even de tijd nodig.

Bonustip

Heb je toch de verkeerde ananas mee naar huis genomen? Geen probleem. Zet deze ondersteboven tegen de muur en de vrucht rijpt sneller. Dit komt doordat de suikers dan sneller van de kont naar de kroon gaan!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

Headerfoto: RedHelg 

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore