Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

DIY: Zo maak je een buitensalontafel mét 'koelbox' voor je drankjes

Stel je voor; je zit heerlijk in de tuin te genieten van het zonnetje, maar telkens als je een koud drankje wil pakken, moet je weer naar binnen. Martine heeft daar een goede oplossing voor bedacht: een buitentafel waar je je drankjes koel in kunt bewaren

Wat heb je nodig:

Materialen:

  • speciekuip
  • touw
  • 2 houten platen
  • verf
  • water

Gereedschap:

  • lijmpistool
  • verfspullen
  • decoupeerzaag
  • boor
  • schuurpapier

Het principe van dit tafeltje is supersimpel. De speciekuip is namelijk al een grote bak waar ijsklontjes en drankjes in kunnen om ze koel te bewaren. Verder maakt Martine van de houten plaat een leuke deksel (in de vorm van een bloem) voor op de kuip met een gat in het midden zodat je makkelijk drankjes kunt pakken. De kuip zelf gaat ze bekleden met touw en vervolgens schilderen om de buitensalontafel op te leuken. 

Aan de slag!

Stap 1: Teken op een houten plaat de afmeting van de speciekuip af. Deze kun je gemakkelijk omtrekken. Trek vervolgens vanuit het midden van de cirkel lijnen naar de randen van de houten plaat, net als bij het snijden van een pizza.

Stap 2: Bevestig in het midden van de getekende cirkel een schroef of spijkertje. Maak er dan een touwtje aan vast en maak de andere kant van het touw vast aan het potlood. Teken vervolgens een iets grotere cirkel om de oudere cirkel heen.

Stap 3: Teken op dezelfde manier ook een kleinere cirkel. Dit wordt de deksel die je eruit kunt halen om drankjes te kunnen pakken.

Stap 4: Pak een ronde vorm die tussen de ‘pizzapunten’ past en trek die aan de bovenkant om, om zo de bloemblaadjes te maken. (Zie afbeelding hieronder.)

Stap 5: Zaag met de decoupeerzaag de bloemvorm uit. Boor vervolgens aan de rand van de binnenste cirkel een gat en zaag vanuit daar met de decoupeerzaag de binnenste cirkel uit de bloem. Dit wordt de deksel die in en uit de bovenkant kan om zo bij de drankjes te kunnen.

Stap 6: Teken in twee tegenoverstaande bloemblaadjes twee vormen af die gaan dienen als handvaten.

Stap 7: Boor in de uiteindes van de afgetekende handvaten weer gaten en zaag vanuit daar met de decoupeerzaag de handvaten uit.

Stap 8: Zaag uit de andere houten plaat een ring die in de speciekuip valt, maar die iets groter is dan de bloem zodat de deksel niet valt. Lijm, schroef of timmer de ring aan de onderkant van het dienblad vast.

stap 9: Schilder de deksel in een kleur naar keuze. Terwijl dat droogt, kun je aan de slag met de speciekuip.

Stap 10: Schuur de buitenkant van de speciekuip met een heel ruw schuurpapiertje en lijm het touw rondom de hele kuip.

Stap 11: Kies een kleur verf om het touw mee te gaan schilderen. Verdun het met water zodat de verf echt in het touw zal trekken. Het mengsel moet half verf en half water zijn.

Stap 12: Schilder de kuip, vul hem met ijsklontjes en drankjes en genieten maar!

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van